Klør seg jobbsyke

120 000 nordmenn sliter med det. Mange så mye at det går ut over både jobb og skolegang.

Om lag 120.000 nordmenn har i dag hudsykdommen psoriasis. Foto: Norsk Psoriasisforbund
Om lag 120.000 nordmenn har i dag hudsykdommen psoriasis. Foto: Norsk Psoriasisforbund Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ni prosent av nordmenn med psoriasis har blitt hindret i å jobbe eller studere på grunn av hudsykdommen De fleste av disse var kvinner, selv om det er like mange menn som kvinner som lider av psoriasis.

Det viser en ny undersøkelse blant 1452 norske psoriatikere, gjennomført av Capella Media på vegne av Norsk Psoriasisforbund.

Røyking kan gi psoriasis

Undersøkelsen viser også at:

  • Blant de ni prosentene sa 5,3 prosent av kvinnene at de ikke hadde kunnet jobbe eller studere i løpet av uken før undersøkelsen ble gjennomført. Tilsvarende tall for menn var 3,6 prosent.
  • Fire prosent i alderen 45 og 64 år svarte ja på spørsmålet om de hadde måttet utebli fra jobb eller studier, mens tallet for aldersgruppen 18-24 år kun var én prosent.
  • 18 prosent svarte at huden i stor eller svært stor grad har påvirket sosiale aktiviteter eller fritidsaktiviteter den siste uken. Her var også flertallet kvinner. I tillegg til kjønn, hadde alder også en innvirkning: 8,3 prosent av de mellom 45 og 64 år, mot bare 1,5 prosent av de yngre mellom 18 og 24, svarte i stor eller svært stor grad på det samme spørsmålet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer