Boligsalg

Knalldyr boligfelle

Her kan du gå på en lei smell.

SKATTESMELL: Dette må du passe på for ikke å få et innhogg i gevinsten på boligsalget. Foto: Jarl Fr. Erichsen/NTB
SKATTESMELL: Dette må du passe på for ikke å få et innhogg i gevinsten på boligsalget. Foto: Jarl Fr. Erichsen/NTB Vis mer
Publisert

Å sitte igjen med en pen gevinst etter boligsalg, er noe de aller fleste håper på, men om du ikke gjør det riktig, kan du ende opp med å betale 22 prosent skatt på gevinsten.

Slik er reglene

Det advarer forbrukerøkonom og Lukusfellen-ekspert Hallgeir Kvadsheim om på sitt nettsted Pengeverkstedet.

For å unngå skatteplikt, må det ha gått ett år fra du overtok boligen, og til du aksepterte et bud.

Det gjelder altså ikke fra overtakelse og til ny overtakelse.

Dermed kan du risikere å måtte betale skatt selv om du har bodd i boligen lengre enn ett år.

- Her vises ingen nåde! Selv om du bare bommer med et par uker, og du var i god tro, blir det full gevinstskatt på 22 prosent, advarer Kvadsheim.

Dette bekrefter advokat Øistein Olsen Krokmoen i Huseierne overfor DinSide.

- Det er riktig at noen går i eiertidsfella, fordi de tror at eier- og botida løper helt fram til kjøper overtar boligen. Vi har ikke et inntrykk av at dette er et veldig stort problem, men reglene er likevel litt forvirrende. Eiertida løper jo fra overtakelsen, og da er det naturlig å tenke at den også løper fram til kjøper overtar boligen. Eiertida (og botida) løper altså bare fram til budaksept, skriver han i en e-post.

Merk at du ikke må bo i huset sammenhengende i 12 måneder, men at du må ha bodd der i 12 måneder totalt de siste 24 månedene.

Unntakene

I noen tilfeller hender det at du er forhindret fra å bruke boligen sin. Det gjelder derfor egne unntaksregler i slike tilfeller som gjør at du likevel opptjener botid. Dette kalles brukshindring.

- Den klassiske situasjonen er at man må flytte av helsemessige grunner, typisk på sykehjem. Andre typiske situasjoner er studieopphold i utlandet og beordring, for eksempel når man jobber i Forsvaret, forklarer advokaten.

TIPS OG TRIKS: Enten du skal selge boligen eller få lånet refinansiert, er dette lure tips å ta med seg! Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Det er likevel et par feller du kan havne i, også når det gjelder dette.

- Det første er at man ikke må ha kjent til eller burde ha kjent til brukshindringen da man kjøpte boligen. Har man nettopp blitt beordret til en annen del av landet når man kjøper boligen, vil man ikke kunne bruke regelen om brukshindringer. Den andre fellen er at man ikke samtidig kan bo i en annen bolig som man også eier. Flytter man rett inn i en annen eid bolig, kan man altså ikke bruke brukshindringsregelen i den gamle boligen. Begrunnelsen for det er at man ikke skal kunne opparbeide botid i flere boliger samtidig, forklarer Krokmoen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer