Det var tilløp til uro da matprisene økte uvanlig kraftig i juli i år, og i februar heves prisene enda et hakk. Det er ikke bare de med dårligst råd som må tenke seg om før de drar kortet, nå er det mange som velger de billigste varene.
DinSide sjekker jevnlig prisene på matvarer, for å se hvor det er billigst å handle, og blir gang på gang overrasket over hvor forsvinnende liten forskjell det er på lavpriskjedene, i hvert fall når det kommer til de vanligste varene.

Da er det halv pris
Men når du først er i butikken, er det klokt å holde hodet kaldt. I videoen over viser vi hvordan du kan spare mye om du velger smart når du er i butikken.
Her er våre tre beste tips:
#1 Sjekk tilbudshylla
De aller fleste butikkene har en egen tilbudshylle der varer som går ut av sortimentet eller nærmer seg utløpsdato selges til sterkt redusert pris. Her kan du finne mye godt til en billig penge.
Har du en handleplan, er det viktig å endre litt på den, slik at du da ikke kjøper mer enn du trenger, men mye lar seg enkelt bytte ut. For eksempel om du hadde planer om spagetti med kjøttboller, kan kanskje pølsa på tilbud være like bra å ha i sausen?
Det er likevel viktig å tenke seg om: Det blir ikke billig om du ikke spiser det! Så har du allerede handlet middag for de neste dagene, som blir dårlig om du ikke spiser den, lar du tilbudene ligge.
TIPS: Flere butikker har egne tilbudshyller for brød seint på kvelden eller tidlig om morgenen, og for frukt- og grønt - i grønnsakavdelingen.

Kjøp det nå!
Denne øvelsen er ekstra aktuell i forkant av de tre store lanseringsvinduene, i februar, mai og september. Når nye varer skal inn, må andre ut.
#2 Sjekk kilo- og literpris
At en vare koster lite, eller mindre enn den pleier, behøver ikke bety at den er billig. For det er ikke prisen som står oppgitt som er viktigst, men hvor mye du betaler per kilo eller liter.
Som hovedregel er det billigere å kjøpe store volum. Literprisen for 1,75-litere med melk ligger for eksempel ofte et par kroner lavere enn prisen for en liter.

Krymper: Sjekk prisen!
Forskjellen blir enda større om du beveger deg over til brusavdelingen. Kjøper du en firepakning med 1,5-litere med Pepsi Max, betaler du knappe 11 kroner literen, men kjøper du bare én flaske er literprisen det dobbelte. Enda dyrere er det om du kjøper små bokser eller flasker, men også her lønner det seg å kjøpe flere.
Men: Dersom du ikke drikker mer enn en liten boks om gangen, og ender opp med å kaste mange brusslanter, kan det hende det likevel lønne seg å kjøpe mindre bokser, selv om literprisen er høyere.

Enorm prisforskjell på samme Jarlsberg-ost: - Hakkande gale
Det samme gjelder dersom produsenten har gjort noe med maten. Det er langt billigere å kjøpe et stykke ost enn å kjøpe den skivet eller revet. Tidligere pristester vi har gjort viser at du betaler opptil 50 prosent mer for å la noen skive osten for deg.
#3 Sjekk utvalget
Det er lett å gripe etter de merkevarene du alltid kjøper. Mills kaviar, Idun ketsjup, Coca-Cola, Chiquita bananer og Grandiosa.

Ny trend: Er merkesnobberiet over?
Hvorfor ikke prøve noe nytt? De fleste butikkene har flere alternativer, både unike og egne merkevarer, mange av dem minst like gode som originalen, viser våre smakstester.

Det gjelder også særlig for rene råvarer, som løk i løsvekt eller kiloposer som har lavere kilopris fordi den er for liten til å få plass i en strømpe, litt mindre bananer eller 2. sorteringsgulrøtter. (Med mindre du skal servere dem hele og uskrelte, spiller det liten rolle om en av dem har fått seg en liten knekk).