Mange som var i butikken og handlet tirsdag denne uka, fikk seg kanskje en overraskelse da de så at prisen på en bærepose har gått opp fra 3 til 4,25 kroner.
Bakgrunnen er at Handelens Miljøfond har økt kontingenten med ei krone, og butikkene legger økningen over på kundene.
Årsaken til at Handelens Miljøfond har økt beløpet, er at det jobbes med å få ned forbruket av plastposer i Norge:
- I fjor var det nasjonale forbruket av plastposer på over 722 millioner poser, noe som er nærmere 100 millioner færre poser enn i 2021.
- Fjorårets forbruk tilsvarer 122 poser per person
- Målet er at vi ved utgangen av 2025 skal bare bruke 40 plastposer hver i året.
I Sverige og Danmark har de allerede nådd dette målet. Tall fra Handelens Miljøfond viser et forbruk på henholdsvis 17 og 30 plastposer per innbygger i de to landene.
Store utslipp
Cecilie Lund, daglig leder i Handelens Miljøfond, forteller til DinSide at det beste for miljøet er ombruksløsninger som handlenett, sekk eller veske.
Hun tror at en årsak til at svenskene og danskene bruker mye færre plastposer enn nordmenn, er den statlige avgiften.
- Både i Sverige og Danmark har de en statlig avgift, ikke en frivillig kontingent som hos oss, som har medført en betydelig prisøkning, så det er nok en viktig årsak til at forbruket der er lavere.
En av utfordringene med plastpose, er ifølge Lund utslippene ved produksjonen.
- Plastposer i naturen er ikke et veldig stort problem i Norge, men noen havner dessverre der. Utslippene fra produksjonen og forbrenningen av plasten er like viktig begrunnelse for å redusere poseforbruket, som faktisk tilsvarer omtrent 14 000 tonn plast årlig, forteller hun.
- Ved å redusere bruken til 40 poser per innbygger og bruke avfallsposer på rull, kan vi redusere dette med over 5000 tonn.

Reagerer på prisen
Ny studie
Framfor å kjøpe bæreposer i butikken for å frakte varene hjem, oppfordres det til å kjøpe handlenett, som ofte lages i nylon eller bomull og kan brukes flere ganger.
En dansk studie fra 2018 konkluderte med at handlenett av bomull må brukes hele 7100 ganger før miljøavtrykket blir på samme nivå som en plastpose, men en nyere, norsk studie får et helt annet resultat.
Studien, som er utført av Norsus (Norsk institutt for bærekraftsforskning) i samarbeid med Handelens Miljøfond, konkluderer med at handlenettet bare må brukes 68 ganger før miljøavtrykket er på samme nivå som en plastpose du kjøper i butikken.
Velger du handlenett kjøpt på dagligvarebutikken, som ofte kommer i polyester eller nylon, er avtrykket enda lavere. De må brukes henholdsvis minst 7,5 og 8 ganger for å være miljømessig bedre enn engangsposer i plast.
Studien er ifølge Handelens Miljøfond basert på norske forhold og mer realistiske forutsetninger: En viktig forskjell er blant annet at man i den norske studien har inkludert avfallsposer på rull i analysen.
Forskerne antar man vil trenge restavfallsposer på rull dersom man ikke har en brukt plastbærepose, og de har inkludert miljøavtrykket også fra disse når de har vurdert miljøavtrykket til de ulike bærealternativene.

Prissjokk på flyplassen
Velg dette
Studien rangerer handlenett, plastbærepose og papirpose etter hvor miljøbelastningen er. Her kommer handlenett (både nylon, polyester og økologisk bomull) best ut, såframt den brukes mer enn henholdsvis 8 og 68 ganger.
Plastbærepose, som brukes 5 ganger eller flere, er det nest beste valget, mens papirpose, brukt én gang, og plastpose som brukes én gang og deretter som avfallspose, sidestilles.
Ser man på forsøpling, konkluderes det ikke overraskende med at papirpose er bedre enn plastbærepose.