Kokain er tollfritt

Kokain er på Tollvesenets liste over tollfrie varer!

Publisert
Sist oppdatert

Toll, moms, avgifter, særavgifter, frakt og så videre. Det er så leit med alle de ekstrautgiftene det ofte legges til når man kjøper ting fra utlandet.

Narkotikakongens regnskap

Ikke toll på kokain

Men iblant finnes det noen unntak. Under kapittel 29, del 12 i Tollvesenets tollsatser for Glykosider og vegetabilske alkaloider, naturlige eller syntetisk reproduserte, samt deres salte, etere, estere og andre derivater, finner vi punkt .9100:

Kokain, ekgonin, levometamfetamin, metamfetamin (INN), metamfetaminracemat; salter, estere og andre derivater derav.

Greit å vite, altså. Kokain og andre skumle stoffer er ikke tollbelagte.

Syv tips til en politisk ukorrekt jul

Internasjonalt krav

Nå er vi jo ikke så naive at vi tror at det er greit å ha med litt kokain eller andre narkotiske stoffer med hjem i kofferten til Norge. Så hvorfor er kokain nevnt på Tollvesenets liste?

- Den norske tolltariffen bygger på en konvensjon gjennom Verdens Toll Organisasjon, og der kan man få klassifisert alle varer som du kan tenke deg, forklarer Ulf Hoberg, seniorrådgiver i Toll- og avgiftsdirektoratet, og legger til:

- Det er egentlig en oppdeling vi kunne klart oss uten i Norge, men ifølge den internasjonale konvensjonen som styrer dette, må vi altså ha den med.

Klarer du fyllefesten?

Medisin

Ifølge Hoberg kan imidlertid tariffen brukes i forbindelse med import til medisinsk industri.

- Kokain kan være legitimt i forhold til medisinsk industri, og du kan også finne stoff som morfin og LSD. Faktisk er alle industrivarer tollfrie inn til Norge. Det betyr at du kun betaler moms og eventuelle særavgifter på industriprodukter, sier seniorrådgiveren.

Så selv om kokain står på listen over tollfrie varer, kan man altså ikke bruke det som argument for å privatimportere litt?

- Nei, det er andre ting som styrer det enn tolltariffen, ler Hoberg.

Mer shopping (av den lovlige typen):


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer