Kolesterol-medisiner for én milliard

Nesten en av ti nordmenn bruker nå medisiner mot høyt kolesterol. Salget av medisinene er mer enn fordoblet i Norge på fem år.

Publisert
Sist oppdatert

Kolesterolmedisiner er blitt en gullgruve for de store legemiddelselskapene.

Nå punger vi ut med over én milliard kroner hvert år på medisinene som skal redusere risikoen for hjertesykdommer og en tidlig død.

Voldsom økning- Vi vet ikke nøyaktig hvor mange som bruker kolesterolmedisin. Men forbruket målt i definerte døgndoser tilsier at det nærmer seg ti prosent av befolkningen, sier forsker Sidsel Graff-Iversen i Folkehelseinstituttet.

Tallene bekreftes av seniorrådgiver Elisabeth Eriksen ved avdeling for legemidler på Folkehelseinstituttet:

- Vi måler omsetningen av legemidler ved hjelp av definerte døgndoser (DDD). Dette er en statistisk enhet for antatt dose for en person på en dag. Statistikken gir bare et grovt estimat av antall brukere, men tyder på at opp mot én av ti nordmenn ser ut til å bruke denne typen medisiner, sier Eriksen.

- Bare fra 2002 til 2003 økte omsetningen av slike legemidler med 16 prosent målt i solgte doser. Det betyr at vi brukte kolesterolsenkende medisiner for over én milliard kroner i 2003, forteller Eriksen til Mozon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer