Kolesterol-piller kan være farlige

Medikamentet Crestor utstyres nå med ekstra advarsler i EU. Årsaken er at pillene kan utløse en dødelig muskelsykdom.

Publisert
Sist oppdatert

Høyt kolesterol gjør at titusener av nordmenn behandles daglig med forskjellige medikamenter. Nå advarer forskere mot at noen medikamenter innen produktgruppen som kalles statiner kan utløse en alvorlig muskelsykdom.

Dødelige bivirkningerSykdommen med det klingende navnet rhabdomyolyse kjennetegnes ved problemer med stoffskiftet i muskelcellene. Sykdommen kan blant annet føre til alvorlige nyreskader og er dødelig i noen tilfeller.

Lavere doserAdvarselen som nå skal sendes til legene som skriver ut medisinen, handler først og fremst om doseringen av pillene. Mens en toppdose før kunne gis på 40 milligram om dagen blir dette nå bare anbefalt i spesielle tilfelle.

- På grunn av tilfeller av rhabdomyolyse og alvorlig muskelpåvirkning er det gjort endringer i preapratomtalen for Crestor som norske leger bør ta hensyn til når de forskriver Crestor. Alle pasienter må begynne med 10 mg daglig - selv om de allerede får behandling med statin, skriver Statens Legemiddelverk i en ny advarsel.

Lite i NorgeCrestor er et medikament som selges mye i Europa men som ikke ennå er registrert i Norge. Det gjennomføres derimot flere forsøk med pillene her hjemme samtidig som noen brukere har fått såkalt godkjenningsfritak for å kjøpe preparatet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.