Kolleger mobber mest

Arbeidskolleger er de verste mobberne, viser en fersk studie. Utbrenthet og tøft arbeidspress er noe av årsaken til økt mobbing på jobben.

Publisert
Sist oppdatert

Det er det nasjonale instituttet for yrkesskader (NIOSH) som har gjennomført undersøkelsen blant private og offentlige institusjoner i USA. I nesten 40 prosent av tilfellene var det en kollega av den mobbede som stod for trakasseringen. Kunder stod for litt over 24 prosent av mobbingen og overordnet personale for nærmere 15 prosent.

Organisasjonspsykolog Terje Hotvedt i Psykologteam er ikke overrasket over funnene, og tror at bildet er mye av det samme i Norge.

- Et stadig tøffere arbeidsliv med mer utbrenthet og folk som ikke mestrer presset og kravene er noen av årsakene til at det mobbes stadig mer på norske arbeidsplasser, sier Hotvedt til nyhetsbyrået Newswire.

Hotvedt skal snakke om konflikter i næringslivet under HMS Expo 2004 på Exporama-senteret i Oslo, som er Norges største mønstring innen helse, miljø og sikkerhet.

30 milliarderTerje Hotvedt mener årsaken til mobbing i arbeidslivet ligger i en grunnleggende usikkerhet hos den som utfører mobbingen.

- Mobberen tar oftest dem som ikke tør å si ifra. Mobbingen gir et usikkert og utrygt arbeidsmiljø som kan få alvorlige konsekvenser for den enkelte, og som kan ende i langvarige konflikter og sykemeldinger, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer