KOLS-medisiner kan komme på blå resept

Lungemedisiner med god virkning på KOLS-pasienter kan likevel komme på blå resept. Før Legemiddelverket endelig bestemmer seg, skal saken ut på høring, skriver Dagens Medisin.

Publisert
Sist oppdatert

Da det ble kjent at inhalasjonsmedisinene Symbicort og Seretide ikke skal gis på blå resept til KOLS-pasienter har flere interessegrupper reagert med undring.

Det har Legemiddelverket nå tatt konsekvensen av, og foreslått for Helsedepartementet at saken utredes.

Fakta om KOLS
KOLS er en kronisk sykdom som kjennetegnes av tung pust, hoste og slimproduksjon.

Astmatikere som røyker har store sjanser for å utvikle kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS).

KOLS forventes i løpet av 2020 å være den 5. største årsaken til tapte leveår på grunn av for tidlig død eller nedsatt funksjonsevne på verdensbasis.

Blant de som har KOLS røyker over 90 % daglig eller har gjort det tidligere.

Sykdommen fører ofte til sosial isolasjon, og sterkt redusert bevegelsesfrihet.
- Reaksjoner som har kommet til Legemiddelverket i uken etter at man varslet presiseringen, tyder på at forskriving av kombinasjonspreparater på blå resept til KOLS-pasienter kan være langt mer omfattende enn Legemiddelverket tidligere har antatt. Signaler fra pasientforeninger, leger og produsenter tyder på at de ikke har oppfattet at disse legemidlene kun har generell refusjon for astma i dag, sier avdelingsdirektør Audun Hågå til Dagens Medisin.

Hun sier at medisinene ikke har vært på blå resept for KOLS-pasienter tidligere, og at det dermed ikke er slik at man tar bort legemidler fra ordningen som tidligere var godkjent.

Nå skal astma og KOLS deles opp som to selvstendige sykdommer i Legemiddelverkets sykdomsliste.

Undersøkelser har vist at behandling med kombinasjonspreparater av denne typen gir KOLS-pasienter færre og mildere anfall.

Mozon.no, 22.09.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer