Inkasso og kredittgjeld

Kom deg ut av kreditt-knipa

Tårner det seg opp med ubetalte regninger, bør du ikke legge dem i skuffen og lukke igjen, men ta grep med én gang. Vi har samlet de beste tipsene.

FERIEPENGER: Forbrukerøkonom Thea Olsen kommer med tips til bruk av feriepenger du ikke trenger til nettopp ferien. Du kan jo bruke noe til å betale kredittgjeld. Flere gode tips får du i saken nedenfor. Video: Danske Bank. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig skrev Dinside om at til tross for fallende samlet inkassogjeld blant norges befolkning, frykter inkassobyråene at det er store mørketall og en inkasso-bølge etter pandemien.

I tillegg er det stadig flere småregninger, som mobilabonnement og strømfakturaer, som går til inkasso. Det at mange ikke klarer å betale disse kravene er bekymringsverdig.

Mer kredittgjeld

Samtidig øker kredittgjelda. Kredittkortbruken gjenspeiler nemlig utviklingen i coronasituasjonen, og en økning på 7,5 prosent fra april til mai viser at gjenåpning av butikker og serveringssteder har ført til høyere forbruk.

Mange har kanskje også bestilt ferie, eller tatt seg råd til andre investeringer, påpekte daglig leder Egil Årrestad hos Gjeldsregisteret.com før sommeren.

Kan du ikke betale? Gjør dette nå!

Er du en av dem som sitter med et tårn av ubetalte regninger foran deg, og vet at dette bare er toppen av isfjellet, føles nok situasjonen ganske så fortvilet.

Heldigvis er det grep du kan gjøre for å få oversikt og, med tid og stunder, få bukt med gjelda.

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim, kjent som én av ekspertene i «Luksusfellen», anbefaler deg å gå gjennom økonomien din etter følgende punkter i et innlegg på Pengeverkstedet.no:

  • Skaff deg oversikt ved å bruke en dag eller to ved å gjennomgå all din gjeld og alle dine inkassosaker. Begynn med for eksempel med å logge deg inn på Gjeldsregisteret.com - der finner du en oversikt over usikret gjeld, altså kredittkort, forbrukslån og kjøpskreditt.
  • Ta så en kredittsjekk. Når banker eller bedrifter vil sjekke din kredittverdighet, kontakter de et kredittvurderingsbyrå, og har du betalingsanmerkninger som følge av en langvarig inkassosak, blir dette registrert hos disse byråene. Det fine er at du kan kredittsjekke deg selv, eksempelvis hos Bisnode eller Experian.
PENGEKNIPE: I noen tilfeller kan et privat lån fra familie eller venner være smartere enn forbrukslån, men du bør likevel ta noen forholdsregler. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: Nordea/John Trygve Tollefsen. Vis mer

Ikke alt vises i gjeldsregistrene

Vær imidlertid bevisst på at dersom du har brukt en «kjøp nå - betal seinere»-løsning i butikk eller på nett, er det ikke sikkert disse vises i gjeldsregisterene:

Det er nemlig ikke alle tjenestene som regnes som «kreditter». Enkelte regnes som «fakturatjenester», og de vil da ikke vises i oversikten i gjeldsregisteret, ifølge forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand.

Kontakt inkassobyråene tidlig

Det kan være tungt, og litt flaut, å innrømme at du har økonomiske problemer, har Aleksander Nordahl, leder i Virke Inkasso, tidligere påpekt overfor Dinside.

- Rådet vårt er likevel å ta kontakt med inkassoselskapet så tidlig som mulig og forklare situasjonen. Rådgiverne i inkassoselskapet vil hjelpe deg så godt de kan og se om det finnes en god løsning for begge parter, anbefalte Nordahl.

Både Lindorff og Kredinor anbefaler også de som får betalingsproblemer om å kontakte inkassoselskapet så fort som mulig.

Selv om du ikke har råd til å betale regninga, vil kreditor/inkassoselskap prøve å få en løsning på det. Jo tidligere du tar tak i problemet, desto enklere er det å løse for alle parter, ifølge dem.

Annonse: Kredittkort-test viser store forskjeller i vilkår

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer