Kommentar: Farlig godt?

KOMMENTAR: Dette kan være et godt tilbud for pensjonister med lite penger. Likevel bør de tenke seg svært godt om før de hopper på en slik avtale.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Er dette farlig godt, eller for farlig til å være godt?

Å opprette en boligpensjon eller boligkreditt er såklart dyrt, for bankene sørger som alltid for å ta seg en klekkelig sum for å låne penger til deg. Men spørsmålet er om tilbudet er så dyrt og farlig, at alle burde holde seg unna.

Nei, mener vi.

Rik, men fattig

For realiteten er at mange eldre her i landet sitter på utrolig store verdier, boligene deres tatt i betraktning. Men de har likevel for dårlig råd til å varme opp huset, spise en skikkelig middag eller drikke et glass rødvin lørdag kveld.

De eier kanskje en bolig som er verdt to, fire eller seks millioner kroner. Og de eneste som får noe (økonomisk) ut av det er barna deres, når foreldrene altså er borte.

Velger eldre i en slik situasjon å ta opp et lån i huset deres, vil de kunne få ekstra penger til forbruk hver måned som kanskje nettopp er det som skal til for å gjøre det moro å leve livet.

Og det trenger kanskje ikke å være et stort beløp som gjør forskjellen.

Arveoppgjør

Noen vegrer seg kanskje for å bruke opp penger, som de hadde håpet barna skulle arve. Likevel er det heldigvis en tendens i samfunnet nå til at eldre blir flinkere til også å tenke på seg selv - blant annet fordi de ser at barna deres har minst like god råd som dem selv.

Uansett, skulle noen barn ha problemer med at foreldrene bruker opp en liten del av boligen på å kose seg på sine eldre dager, er det i alle fall ikke foreldrene som har et problem.

Tenk fornuftig

Det er selvsagt utrolig viktig å holde tungen rett i munnen før man tripper i banken og søker om å ta opp lån i huset. For hvor lang tid tror man at man kommer til å leve?

Det er det selvsagt umulig å si noe sikkert om, men det er nok lite lurt å spise og drikke opp "boligen" sin hvis man er 60 år gammel. For etter ti år er det kanskje ikke mye igjen, og hvor skal man da flytte hen? Man har jo ikke råd til å betale renter og avdrag på boliglånet.

Kanskje forholdet er annerledes dersom man er 80 eller 85 år gammel? Da kan man lettere ta utgangspunkt i at de neste ti årene nok blir de beste.

Et svært viktig aspekt er også hvor stort lån man tar i boligen. I det tidligere nevnte eksempelet viste vi hvordan man kunne ta opp et engangsbeløp på 845.000 kroner, eller et månedsbeløp på 8.350 kroner (i ti år), ved å belåne 60 prosent av en bolig til to millioner kroner.

I dette eksempelet er det selvsagt lite igjen etter ti år. Men velger man å få for eksempel 2.000 kroner hver måned i ti år, er det noe helt annet. Da har man også et økonomisk handlingsrom til å fornye avtalen etter de første ti årene, slik at man kan få en ny engangssum eller månedsbeløp - som da i alle fall kan gå til å betale renter på det nye lånet.

Det koster å leve, og det må naturligvis være opp til den enkelte å bestemme om han eller hun vil betale det det koster å få en litt tykkere lommebok på sine gamle dager.

Men at det kan øke likskvaliteten for noen, er vi lite i tvil om.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer