Kommer euroen?

Den 14. september bestemmer svenskene seg for om de skal innføre euroen eller beholde den svenske krona.

Publisert
Sist oppdatert

- Det finnes alltid positive og negative sider. Men når man først er inne synes man slett ikke det er så dramatisk med euroen. Det er bare et mer utstrakt hjemsted, sa Finlands president Tarja Halonen i et intervju med den svenske avisen Dagens Nyheter.

Finland har levd med euroen i nesten to år. Og om mindre enn en måned går altså svenskene til valg på euroen.

Nei-siden leder

Foreløpig er den svenske skepsisen større enn hva valutaoptimistene klarer å varte opp med. 49 prosent regner seg som motstandere, mens kun 35 sier ja. De resterende vet ikke. Svenskene er uenige om hvordan innføringen av euroen vil påvirke svensk økonomi og samfunnsliv, og også her i Norge speiler økonomene denne uenigheten.

- Ja eller nei til euro vil ha lite å si i forhold til prisnivået. Prisnivået er mer knyttet opp mot det svenske markedet, mener Jan Tore Klovland, professor med valutamarkeder, konjunkturanalyse og makroøkonomisk historie ved Norges Handelshøyskole i Bergen.

På BI låter det litt annerledes:

- Dersom det blir et ja i Sverige vil den økte konkurransen som vil følge, føre til at prisnivået går ned, men det er ikke noe automatikk i dette. Heller ikke vil en prisnedgang være dramatisk, hevder Erling Steigum, professor ved Institutt for samfunnsøkonomi ved BI i Sandvika.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer