Kommunale gebyrer: 10.000 kr dyrere

27 av 47 kommuner har fått høyere gebyrer etter at kommunene ble slått sammen. Drammen er verst: Der har byggesaksgebyret økt med 10.000 kroner - til rekordhøye 40.000 kroner.

DYREST I LANDET: Drammen har fått landets høyeste byggesaksgebyrer etter kommunesammenslåingen: Der koster en byggesaksbehandling nå over 40.000 kroner - som er en økning på 10.000 kroner. Billigste kommune tar 3000 kroner etter sammenslåingen. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
DYREST I LANDET: Drammen har fått landets høyeste byggesaksgebyrer etter kommunesammenslåingen: Der koster en byggesaksbehandling nå over 40.000 kroner - som er en økning på 10.000 kroner. Billigste kommune tar 3000 kroner etter sammenslåingen. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et viktig argument for kommunereformen og at kommuner skulle slås sammen, var at det skulle gjøre kommunedriften mer effektiv.

En fersk undersøkelse av kommunale byggesaksgebyrer, viser imidlertid at kommunesammenslåingen har ført til høyere gebyrer i 27 av 47 kommuner.

- Hvordan kan det ha blitt 10.000 kr dyrere?

Anne Kristin Vie, fagdirektør i Forbrukerrådet, viser til at regjeringen har lovet lavere gebyr på å søke om byggetillatelse.

Ny kommunelov, og å slå sammen kommuner skulle gjøre susen, skriver Forbrukerrådet i en pressemelding.

– Vår rapport viser dessverre at det tvert imot er blitt dyrere i over halvparten av de nye kommunene. For eksempel er nye Drammen kommune landets dyreste med et byggesaksgebyr på over 40.000 kroner. For opprinnelige drammenserne blir det faktisk en prisøkning på over ti tusen kroner, sier Vie.

Det synes hun det er vanskelig å se grunnlaget for - også fordi gebyret for å få behandlet en søknad om byggetillatelse skal bli bestemt etter selvkostprinsippet:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer