Kommunen pålegger ølregistrering

– Vi har ikke lyst til dette, og vi har ikke nytte av dette, sier butikksjef Arild Aanestad ved Joker Sola.

Skal du ha ølen hjemkjørt i Sola kommune, må du registrere deg hos butikken først. Foto: Øivind Idsø
Skal du ha ølen hjemkjørt i Sola kommune, må du registrere deg hos butikken først. Foto: Øivind Idsø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er Handelsbladet FK som melder om den noe underlige praksisen i Sola kommune utenfor Stavanger. Etter en lengre periode med politisk diskusjon om hvorvidt det skal være lov å selge øl til kunder som ikke selv møter opp i butikken, har politikerne kommet frem til et kompromiss.

Butikkene kan tilby hjemkjøring av øl hvis de samtidig registrerer kundene som kjøper øl på denne måten. Årsaken er at Securitas senere kan kontrollere at de som kjøper øl er over 18 år.

Les også: Coop overvåker handlekurven din

Lite omfang

Butikksjef ved Joker Sola, Arild Aanestad, forteller at hjemkjøring av øl skjer i begrenset omfang. Det er først og fremst eldre som benytter seg av tilbudet.

– Det er kanskje snakk om 5-6 kunder i uka. De fleste er rundt 80-år, og det er ikke noe tvil om at de er gamle nok, sier butikksjefen.

Aanestad påpeker at de ikke har noe problemer med å følge regelverket. Han sier imidlertid at de ikke ser noe verdi av denne registreringen, og at alderskontrollen like gjerne kunne skjedd ved utlevering av varene.

Les også: Test av sommerens is-nyheter

Datatilsynet er skeptisk

– Dette minner om en sak fra Ålesund på 80-tallet. Den gang mottok Datatilsynet en klage fra en mann som hadde fått kjøp av to kasser øl registrert på et kartotekkort i den aktuelle dagligvarebutikken. Senere ble mannen kontaktet av edruskapsnemnda, med oppfordring om å begrense sitt alkoholkonsum, forteller Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet til DinSide.

Den gang bestemte Stortinget at slik registrering ikke skulle forekomme. Det overrasker derfor informasjonsdirektøren at en lignende sak kommer opp nå.

– Dette trodde jeg vi var ferdig med for 30 år siden. Datatilsynet kan ikke se at kommunen har noe hjemmelsgrunnlag for å kreve dette. Skulle det komme noen klager knyttet til denne praksisen, vil Datatilsynet følge det opp med Sola kommune, sier Skåra.

Les også: Grillduell – Kiwi vs. Rema 1000

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer