SMS-er fra Komplett om iPhone X er svindel

Komplett advarer mot iPhone X-svindel

Svindlerne sender tekstmeldinger med falsk avsender.

UKJENT OMFANG: Flere har meldt fra om de falske tekstmeldingene fra Komplett, men ingen vet hvor omfattende det har vært. Mottakerne ble bedt om å følge en lenke, hvor svindlerne trolig ville lokke til seg kortdetaljene deres. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
UKJENT OMFANG: Flere har meldt fra om de falske tekstmeldingene fra Komplett, men ingen vet hvor omfattende det har vært. Mottakerne ble bedt om å følge en lenke, hvor svindlerne trolig ville lokke til seg kortdetaljene deres. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

«Får SMS om at jeg må bekrefte adresse for å få en iPhone X fra dere. Jeg har ikke bestilt noe, så hva er dette?» spør en kunde på Kompletts Facebook-sider.

Og hun får snart selskap av flere som har mottatt den samme meldingen, med «Komplett» som avsender:

«Din iPhone X venter på levering! Dekning av fraktkostnader er det eneste som mangler. Bekreft adresse din her».

- Noen har sendt ut SMS med Komplett som avsender, forteller Kompletts kommunikasjonsdirektør Ingebjørg Tollnes til Dinside.

For det hele er svindel.

Ville trolig lokke til seg bankkort

Tekstmeldingen inneholdt en lenke vi ikke får sjekket, da adressen vi har tilgang til ikke lenger er gyldig. Kjenner vi svindlerne rett, bruker de flere adresser, hvor noen fortsatt fungerer.

Heller ikke Tollnes kan fortelle hvordan nettstedet så ut. Men ofrene blir trolig bedt om å «dekke fraktkostnaden» ved å skrive inn kortdetaljene sine; såkalt phishing.

Svindlerne nøyer seg neppe med å bare trekke en vanlig fraktpris på rundt femtilappen. Og noen iPhone X kan du selvfølgelig se lenge etter.

- Dette skjer utenfor våre systemer, og derfor kan vi ikke uttale oss om omfang eller hvor lenge dette har pågått, sier Tollnes, som bare skal ha fått et fåtall henvendelser om meldingen.

«FRA KOMPLETT»: Her ser du meldingen, og hvordan svindlerne forfalske Komplett som avsenderen. Dette kan også gjøre at meldingen legger seg etter ekte meldinger fra Komplett, slik det ser ut til at har skjedd her. Foto: Komplett
«FRA KOMPLETT»: Her ser du meldingen, og hvordan svindlerne forfalske Komplett som avsenderen. Dette kan også gjøre at meldingen legger seg etter ekte meldinger fra Komplett, slik det ser ut til at har skjedd her. Foto: Komplett Vis mer

- De som kontakter oss, som ikke trenger å være våre kunder, ber vi slette SMS-en og ikke trykke på lenkene, fortsetter hun.

Enkelt å forfalske avsender

Å forfalske en avsender slik svindlerne har gjort her, er svært enkelt. For når man sender tekstmeldinger fra datasystemer i stedet for en mobiltelefon, kan man selv velge fritt hva avsenderen skal hete.

Dinside har tidligere vist hvordan dette er mulig også for privatpersoner, gjennom tjenester som markedsføres som humor. Vi kunne da sende tekstmeldinger med avsendere som «DNB» og «NAV», akkurat slik svindlerne gjør.

At Komplett er svindlernes valg denne gangen er langt fra tilfeldig. Som Norges største nettbutikk er sjansen stor for å treffe noen som er eller har vært kunder, som øker sjansen for at de følger lenken.

Spesielt når man også blir lokket med en av de mest ettertraktede telefonene akkurat nå: iPhone X.

- Vi tar alle slike henvendelser svært alvorlig, for dette er misbruk av vår merkevare, sier Tollnes til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer