Koner har mest vondt

Gifte kvinner har mer smerter enn sine single venninner. Men forskerne vet ikke hvorfor.

Publisert
Sist oppdatert

Ekteskap og samliv pleier å være en god forsikring mot sykdom. Men det gjelder tydeligvis ikke for smerter.

En omfattende svensk undersøkelse konkluderer med at gifte kvinner ser ut til å ha 30 prosent mer smerter enn single kvinner.

Koner med hodepineForskerne ved Uppsala Universitet har intervjuet 4.500 kvinner og menn i alderen mellom 20 og 65 år. Og det er først og fremst smerter i hode, skuldre, rygg og armer som oppstår oftest hos gifte kvinner.

Resultatene er svært overraskende for forskerne, som hadde ventet å finne en motsatt sammenheng mellom ekteskap og smerteproblemer.

- Årsakene til dette kan vi jo bare spekulere i. Kanskje er det kravene til å få alt til å fungere både hjemme og på jobben?

- Kvinner tar en større del av ansvaret for hjemmet, og mange har et ekstra skift når de kommer hjem fra jobben. Det finnes også undersøkelser som viser at kvinner i gjennomsnitt sover en time mindre enn menn hver natt.

- Og både hodepine og skuldersmerter er spennings-relaterte problemer som kan ha sammenheng med stress og psykiske påkjenninger, sier forskeren Chris Bingefors til svenske Dagens Medisin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer