Konfirmantens drømmegaver

Barbermaskin er ut, MacBook og reiser er inn.

PENGER: Da Therese Nielsen konfirmerte seg ønsket hun seg penger. Det virker som et sikkert tips for de fleste. Foto: Privat
PENGER: Da Therese Nielsen konfirmerte seg ønsket hun seg penger. Det virker som et sikkert tips for de fleste. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Konfirmasjonen er steget ut av barndommen, og inn i de voksenes rekker. Hva passer da bedre, enn å virkelig innlemme konfirmantene i forbrukersamfunnet først som sist.

Mange er allerede på jakt etter den perfekte konfirmasjonsgave, og trenger en hånd å holde i.

Her er ekspertenes råd.

Smykker

- Smykker, ringer og øredobber til jenter, og slipsnåler og mansjettknapper til gutter, er alltid en sikker vinner, forteller den 16 år gamlebloggeren Therese C. M. Nielsen til DinSide, som konfirmerte seg for et par år tilbake.

Hun får, ikke overraskende, støtte fra Gullsmed Rydeng. Nytt i år er "Mix & Match"-ringer, hvor man kan bygge sine egne ringer ved å sette flere sammen.

POP: Med Mix & Match kan konfirmanten lage sine egne ringer.  Foto: Gullsmed Rydeng
POP: Med Mix & Match kan konfirmanten lage sine egne ringer. Foto: Gullsmed Rydeng Vis mer


- Det er veldig populært, sier Rig Rydeng til DinSide.

For gutta er det merket Police som gjelder. Både røffe Police-smykker og Police-klokker skal være gode valg ifølge gullsmeden. Også mer tradisjonelle gaver som slipsnåler og mansjettknapper skal fortsatt være populært.

Pass deg for smykkene som kan gi barnet ditt kreft

Dingser

Dingsene har for lengst inntatt konfirmantenes gavebord. Og redaktør i Itavisen, Tore Neset, mener en MacBook aldri kan bli feil.

En slik maskin kan vel og merke koste fra 10.000 til 30.000 kroner. Så hva med de litt billigere tekno-gavene, til under 500 kroner?

- 500 kroner? Hm. Du får jo knapt en minnekortleser for den prisen. Bærbar harddisk, kanskje? svarer Neset.

Komplett-sjef Anton Hagberg har flere råd til tanter og onkler med et litt mer forsiktig budsjett. Koss Porta Pro hodetelefoner, iPod Shuffle, dockingstassjonen Logitech Pure-Fi Express Plus og spill kan være løsningen.

POP: Speilreflekskameraer kommer i de fleste prisklasser, og kan gi konfirmanten en ny hobby på kjøpet.  Foto: Nikon
POP: Speilreflekskameraer kommer i de fleste prisklasser, og kan gi konfirmanten en ny hobby på kjøpet. Foto: Nikon Vis mer


Før du handler, bør du sjekke ut DinSides ferskeste tester!

- Også har jeg en veldig klar beskjed fra min stesønn: "Ikke kjøp barbermaskin, det var slikt man gjorde i gamle dager!", humrer Hagberg.

Han anbefaler også speilrefleks-kamera eller gavekort, slik at konfirmanten kan bestemme selv. Som han sier:

- Datainteresserte fjortisser har som regel langt mer kunnskap om datakomponenter en sine onkler og tanter.

Penger

Skal konfirmanten selv bestemme, kan klassikeren fungere vel så bra: Penger. Det var dette bloggeren Nielsen ønsket seg da hun konfirmerte seg.

- Da kan man spare eller kjøpe seg dyre ting som man vanligvis ikke har råd til. Det er morsomt å investere i ting som varer flere år, synes Nielsen.

Men det går an å gjøre mer enn å legge noen hundrelapper i en konvolutt.

POP: Et slikt Visa-gavekort kan brukes i alle butikker, på akkurat det konfirmanten ønsker seg.
POP: Et slikt Visa-gavekort kan brukes i alle butikker, på akkurat det konfirmanten ønsker seg. Vis mer


- Mange får sitt første bankkort ved konfirmasjon, forteller kommunikasjonsdirektør Bjørn Langli i Fokus Bank.

Et annet tips er en bankremisse, en slags sjekk, som kan gis med gaveomslag. Det finnes også gavekort i form av et bankkort med et bestemt beløp, som kan brukes i alle butikker.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 foreslår innskudd i aksjefond. Hans alternativ til gavekort er abonnement på ting du vet konfirmanten bruker, som Spotify, TV2 Sumo eller blader. Gundersen slår også et slag for "gaver med mening", fra for eksempel nettstedet med det treffende navnet Gavermedmening.no.

Her kan du sjekke hvor konfirmanten får best rente

- Det passer for konfirmanter med et sosialt og globalt engasjement godt over snittet, understreker Gundersen.

Også et medlemskap i et boligbyggelag kan være lurt, da ansienniteten gir forkjøpsrett som kan gjøre boligkjøpet betraktelig lettere når konfirmanten skal etablere seg.

Dill og dall

Før du begir deg ut i handlegatene med ferske tips i bakhodet, bør du prøve å gjøre litt research selv også.

- Det kan bli krise hvis du gir en konfirmant en bok, film, CD eller et smykke som hun synes er døllt og ikke noe å skryte av i venninnegjengen, forteller redaktør Ine Thereze Gransæter i ungdomssiden Topp.no.

- Spør derfor enten konfirmanten rett ut om en ønskeliste, eller sjekk med foreldre, søsken og venninner for å få en pekepinn på hva som passer som konfirmasjonsgave utifra personlighet og interesser, fortsetter hun.

POP: Å sende 14-åringer ut i verden kan selvsagt være skummelt, men hvorfor ikke bli med selv? Foto: Colourbox.com
POP: Å sende 14-åringer ut i verden kan selvsagt være skummelt, men hvorfor ikke bli med selv? Foto: Colourbox.com Vis mer


Generelt anbefaler Gransæter filmer og TV-serier (som Harry Potter, Narnia, One Tree Hill), CD-er (som nyutgivelser fra Lady Gaga, Willow Smith, Radiohead, Foo Fighters) og bøker. Alt med vampyrer skal treffe målgruppen i disse dager. Ellers liker 14-åringer "stæsj" som minikjøleskap, pledd, solbriller, sminke, og parfymer. Et tips som krever mer tid enn penger, er å lage et eget fotoalbum til konfirmanten.

Opplevelser

Og sist, men slett ikke minst: Opplevelser er en gave som aldri blir utdatert.

- Konsertbilletter står også høyt på alle ønskelister, forteller Gransæter.

Også reiser er noe mange håpefulle konfirmanter ønsker seg. Å sende 14-åringer til Agia Napa er kanskje ikke det lureste, men en helgetur til Oslo eller familietur til Syden kan kanskje alle parter nyte godt av?

Nå blir det billigere å reise til USA!

Har du noen andre tips? Husker du hva du ble mest glad for? Diskuter under artikkelen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer