Konkrete råd for bedriften

Hva gjør jeg for å ikke gå konkurs, i disse trange tider?

Lars-Erik Sletner, seniorøkonom i Bedriftsforbundet. Foto: Bedriftsforbundet
Lars-Erik Sletner, seniorøkonom i Bedriftsforbundet. Foto: Bedriftsforbundet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Store norske bedrifter vil ikke merke finanskrisen på kroppen slik som småbedriftene. Den siste tiden har rekordmange bedrifter gått konkurs.

Bedriftsforbundet har gått ut og gitt sine medlemmer råd for hvordan de skal møte strammere tider. Finanskrisen er ikke hyggelig lesning, men det er like greit å stikke strutsehodet opp av sanden før det er for sent.

Forbundet tilbyr også juridisk og økonomisk rådgiving til sine medlemmer. En økonom og en jurist gir medlemmene konkrete råd for hva de skal gjøre hvis de er på randen til konkurs, eller har problemer med økonomi eller ansatte.

- I det siste har mange spurt om hvordan man permitterer ansatte. På grunn av finanskrisen er ikke ting like enkle som før, sier Marit Graff Hagen, informasjonssjef i Bedriftsforbundet.

Les også: Disse jobbene ryker nå

Lars-Erik Sletner, seniorøkonom i Bedriftsforbundet. Foto: Bedriftsforbundet
Lars-Erik Sletner, seniorøkonom i Bedriftsforbundet. Foto: Bedriftsforbundet Vis mer


La oss si at jeg er småbedriftseier. Det er finanskrise, og jeg vet ikke helt hvordan den vil påvirke firmaet mitt. Jeg går mest sannsynlig ikke konkurs om en uke, men jeg trenger råd slik at jeg kan sikre den fremtidige driften hvis krisen banker på døra.

Hva gjør jeg, Lars-Erik Sletner, seniorøkonom i Bedriftsforbundet?

- Du må se litt på hvor mye lån du har, og deretter hvor mye bygninger, inventar og maskiner du har. Tenk: Hvordan kan jeg redusere kapitalbindingen? For all del, unngå å ta opp nye lån, sier Sletner.

Jeg bør gå gjennom anleggsmidlene jeg har til råde, altså bygninger, inventar, maskiner og lignende. Har jeg for mye? Kan jeg selge noe? Sitter jeg på ting jeg ikke har bruk for? Kan jeg leie ut lagerplass?

Les også: Slik blir arbeidsmarkedet

- Du bør dessuten få inn utestående penger fra kundene dine. Du kan risikere at du ikke får pengene, og du kan gå konkurs hvis for få av kundene kan betale deg, sier Sletner.

Jeg bør med andre ord få meg gode betalingsrutiner. Derfor: Jeg gir ikke kunder kreditt, jeg fakturerer med en gang og jeg forsikrer meg om at kundene mine er seriøse.

Betal husleia

- Deretter bør du gå gjennom bedriftens ut- og innbetalinger. Du må hele tiden ha penger til å dekke løpende kostnader som gjeld og husleie, sier Sletner.

Til tross for at husleiepunktet er kort, er det svært viktig å betale løpende kostnader. Hvis du ikke betaler leia der du bor, da blir du kastet ut. Akkurat samme skjer hvis du ikke betaler leie der firmaet ditt holder til. Nettopp.

Bør jeg skaffe meg noen billige aksjer nå som det er finanskrise?

- Hvis du skal gå inn i aksjemarkedet nå bør du beholde aksjene lenge, for å få avkastning. Jeg ville sittet litt på gjerdet. Småbedrifteierne bør vente, de profesjonelle vil uansett finne muligheter i aksjemarkedet, sier Sletner.

Det er forskjell på små og store bedrifter. Det krever ingen Einstein for å spå at det blir tøffere tak for småbedrifter når det er finanskrise. Hvorfor?

- Store bedrifter har en større mengde kunder, og kundene er gjerne større. Større kunder har igjen ofte større kapitalbalanse. En liten bedrift er kanskje avhengig av færre kunder, og disse kundene er ofte mindre i størrelse og kapital også, sier Sletner.

Les også: Dramatisk økning i tvangssalg

Cowboyer faller fra

Hvilken bransje sliter spesielt mye nå?

- Innenfor byggebransjen er aktørene veldig utsatt nå, og varehandelen sliter også. Vi får mange henvendelser fra begge disse bransjene om dagen, sier Sletner.

Jeg bør satse på et selvstendig yrke, som konsulentvirksomhet eller i servicebransjen, skal man tro Sletner.

Til manges glede kan de useriøse aktørene i bransjen falle fra nå. Sletner sier finanskrisen har en oppdragende effekt. Alt er ikke så vondt at det ikke er godt for noe, med andre ord.

- De som opptrer som cowboyer i bransjene, faller fra først, sier Sletner.

- Tilbake til hva du kan gjøre for å overleve som småbedriftseier. Sjekk hvem du handler og finn ut hvem konkurrentene dine er. Undersøk hvilke tillatelser og regler som gjelder for din bransje, slik at du ikke risikerer bøter fra Skatteetaten eller Arbeidstilsynet med flere, sier Sletner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer