Konkurranselov - nå også for forbrukerne

Som kjent , skal en høre mye før ørene faller av. Nå får vi altså høre at det har vært en intern krangel i statsforvaltningen om hvorvidt den nye konkurranseloven skal være for forbrukerne eller ikke. Stortinget har skåret igjennom.

Konkurranselov - nå også for forbrukerne
Publisert
Sist oppdatert

"Hensynet til forbrukerne vil veie tyngre enn før når fremtidige fusjoner i bank og forsikring vurderes: Stortinget har nettopp vedtatt at det skal tas særlig hensyn til forbrukernes interesser når myndighetene anvender den nye konkurranseloven", kan
an vi lese i et oppslag i Forbrukerportalen

Nytt

Det er nemlig slett ikke noen selvfølge, tro det eller ei, at det skal stå i loven at forbrukernes interesse skal veie tungt. Før seieren i Stortinget, tapte Forbrukerrådet to runder i arbeidet med den nye loven.

Forbrukerrådet foreslo en hjemmel for å legge særskilt vekt på kundenes interesser både i høringsrunden til forslaget til ny lov og i et møte med familie-, kultur- og administrasjonskomiteen i Stortinget rett før jul.

"Tøyseforslag"

Arbeids- og administrasjonsdepartementet vendte tommelen ned for forslaget i sin innstilling til Stortinget:

”Å fremme konkurransen bidrar til å fremme forbrukerpolitiske mål. Departementet kan ikke se noe behov for eksplisitt å inkludere forbrukerpolitiske mål i konkurranselovens formål”, het det i innstillingen.

Men flertallet Stortingets familie-, kultur- og administrasjonskomité (medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti) ville at hensynet til forbrukernes interesser skulle tas med i lovens formålsparagraf.

Fortsatt sier formålsparagrafen i Konkurranseloven at ”lovens formål er å fremme konkurranse for derigjennom å bidra til effektiv bruk av samfunnets ressurser.” Men heretter skal hensynet til forbrukerne veie mye tyngre enn før:

”Ved anvendelse av denne lov skal det tas særlig hensyn til forbrukernes interesser”, heter det i den samme formålsparagrafen.

Unødvendig?

Ved fusjonen DnB og Gjensidige NOR i fjor høst hadde Konkurransetilsynet ikke noen tydelig hjemmel til å legge vekt på hensynet til forbrukerne. Da var det gevinsten for samfunnet det ble lagt vekt på.

I følge nettstedet frykter Forbrukerrådet fortsatt at storfusjonen vil føre til at kundene i første omgang vil tape, fordi konkurransen i bankmarkedet svekkes.

Trer i kraft 1. mai

Den nye loven ble vedtatt i stortinget i forrige uke, og trer i kraft første mai. Mer om den kan du lese her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer