Utvikling i BNP for Fastlands-Norge

Konsumet til forbrukerne er avtakende

Bilkjøp bidrar til å trekke opp totalkonsumet.

LAVERE KONSUM: Husholdningenes varekonsum har vært avtakende de siste månedene. Foto: Thomas Brun/NTB scanpix.
LAVERE KONSUM: Husholdningenes varekonsum har vært avtakende de siste månedene. Foto: Thomas Brun/NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Nye tall fra SSB viser at bruttonasjonalproduktet (BNP) for Fastlands-Norge falt med 0,2 prosent fra juli til august, mens Nordea forventet tilsvarende prosent i vekst. Ser vi, derimot, på tremånedersperioden fra juni til august, var det en vekst i BNP på 0,6 prosent sammenlignet med de tre månedene før.

Fallet i fastlands-BNP i august forklares hovedsakelig med svake tall for jordbruk etter en lang tørkeperiode, og fiskeri.

Norges Bank forventer en vekst på 0,7 prosent i tredje og i fjerde kvartal, noe som er marginalt over BNP-veksten målt av SSB i tredje kvartal.

- Tremånedersveksten holder seg greit oppe og er greit i tråd med forventningene til Norges Bank. Derfor tror jeg ikke disse tallene medfører at de endrer planene sine, sier makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets til E24.

Bilkjøp og utenlandshandel trekker opp

Ser vi på husholdningenes konsum, steg dette med 0,2 prosent i perioden juni til august i forhold til de tre månedene forut. Bak dette ligger en sterk nedgang i varekonsumet, skriver SSB. Husholdningenes konsum i utlandet har også hatt en tydelig vekst, særlig de siste tre månedene, som bidro til å trekke opp totalkonsumet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer