Utvikling i BNP for Fastlands-Norge

Konsumet til forbrukerne er avtakende

Bilkjøp bidrar til å trekke opp totalkonsumet.

LAVERE KONSUM: Husholdningenes varekonsum har vært avtakende de siste månedene. Foto: Thomas Brun/NTB scanpix.
LAVERE KONSUM: Husholdningenes varekonsum har vært avtakende de siste månedene. Foto: Thomas Brun/NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Nye tall fra SSB viser at bruttonasjonalproduktet (BNP) for Fastlands-Norge falt med 0,2 prosent fra juli til august, mens Nordea forventet tilsvarende prosent i vekst. Ser vi, derimot, på tremånedersperioden fra juni til august, var det en vekst i BNP på 0,6 prosent sammenlignet med de tre månedene før.

Fallet i fastlands-BNP i august forklares hovedsakelig med svake tall for jordbruk etter en lang tørkeperiode, og fiskeri.

Norges Bank forventer en vekst på 0,7 prosent i tredje og i fjerde kvartal, noe som er marginalt over BNP-veksten målt av SSB i tredje kvartal.

- Tremånedersveksten holder seg greit oppe og er greit i tråd med forventningene til Norges Bank. Derfor tror jeg ikke disse tallene medfører at de endrer planene sine, sier makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets til E24.

Bilkjøp og utenlandshandel trekker opp

Ser vi på husholdningenes konsum, steg dette med 0,2 prosent i perioden juni til august i forhold til de tre månedene forut. Bak dette ligger en sterk nedgang i varekonsumet, skriver SSB. Husholdningenes konsum i utlandet har også hatt en tydelig vekst, særlig de siste tre månedene, som bidro til å trekke opp totalkonsumet.

Veksten i husholdningskonsumet har likevel hatt en klar, avtakende vekst de siste månedene.

I august trakk bilkjøp opp etter svake tall i juli, men ellers var varekonsumet i månedene juni til august svake sammenlignet med de tre månedene før.

Tjenestekonsumet har hatt en relativt stabil økning gjennom flere måneder, og på tremånedersbasis er veksten regnet ut til å være 0,8 prosent.

Nedgang i boliginvesteringer

Når det gjelder husholdningenes boliginvesteringer, så vi en oppgang i juli, og det holdt seg på nesten samme nivå i august.

I tremånedersperioden fra juni til august, var nedgangen på 1,7 prosent sammenlignet med tilsvarende foregående perioden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer