Konsumprisene ned 0,3%

Det siste året har konsumprisene falt, og Norges Banks prisindikator viser avtakende vekst.

Publisert
Sist oppdatert

Konsumprisindeksen (KPI) falt med 0,3 prosent fra september 2006 til september 2007, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Byrået forklarer nedgangen i hovedsak med prisutviklingen på elektrisitet.

Elektrisitetsprisene har falt sammenhengende i perioden september 2006 til august 2007. Til tross for en svak oppgang fra august til september i år, lå elektrisitetsprisene inkludert nettleie 42,8 prosent lavere i september enn i samme periode i fjor. Liknende utvikling så man også de første månedene i 2004, sist det ble registrert negativ tolvmånedersvekst i KPI, skriver SSB.

Sentralbankens ned-piler

Indikatoren Norges Bank følger ved rentebeslutninger - KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE) - viste en økning - med 1,6 prosent de siste tolv månedene. Veksten her er avtakende. Tallet er ned 0,2 prosentpoeng fra august

Blant forklaringene er at prisene på klær i september lå 6,4 prosent lavere enn på samme tid i fjor. Prisene på audiovisuelt utstyr sank med 6,0 prosent siden september 2006.

I motsatt retning trakk blant annet prisene på produkter og tjenester til vedlikehold og reparasjon av bolig, med en prisøkning på henholdsvis 8,2 og 5,2 prosent. Priser på matvarer og alkoholfrie drikkevarer viste en økning på 3,0 prosent. I tillegg ble det registrert prisvekst på en rekke tjenester, deriblant transporttjenester, tjenester knyttet til kultur og fritid samt restaurant- og hotelltjenester.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer