Kontanter er «ut»

Nordmenn dropper kontanter til fordel for bankkort, viser nye tall Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Nordmenn bruker stadig mindre kontanter. Nå er det kort for alle pengene. Foto: Per Ervland
Nordmenn bruker stadig mindre kontanter. Nå er det kort for alle pengene. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn har langt sin elsk på bankkort, og måned for måned blir det mer vanlig at kontantene byttes ut med kortbetaling.

I februar i år ble det daglig utført i gjennomsnitt 2,9 millioner BankAxept-transaksjoner gjennom betalingsterminaler, mot 2,6 millioner i fjor. Det nasjonale kortsystemet BankAxept står for drøyt 94 prosent av alle korttransaksjoner i Norge.

Det magiske beløpet

En annen måte å se at kortbruken øker, er å se på det gjennomsnittlige beløpet nordmenn handler for. Og det er ikke lenger slik at vi bare drar kortet når de dyre kjøpene skal gjøres.

Nå betaler vi med kort, selv når vi bare skal ha melk og brød på butikken. Faktisk viser tallene fra BankAxept og FNO at halvparten av kortbetalingene nå er på under 200 kroner.

Gjennomsnittlig beløp på kjøpene har også sunket betydelig. For to år siden gjennomsnittsbeløpet for kortkjøp over 380 kroner. Nå er denne magiske grensen sunket ned til rett under 348 kroner.LES OGSÅ: Fire av ti kroner betales med dette kortet

Gamlingene kaster seg på trenden

Kanskje ikke så overraskende, er det den yngre generasjonen som er ivrigst på å dra kort i stedet for å bruke kontanter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer