Kontanter i lommeboken kan være gull verdt

Nordmenn er nesten verdensmestre i kortbruk, men fortsatt er det store summer kontanter i omløp. Og akkurat det liker Norges Bank svært godt.

Du trenger ikke gå rundt med tusenlapper ... Men det kan være kjekt å ha kontanter tilgjengelig i lommeboken, i tilfelle kortene skulle svikte deg. Foto: COLOURBOX.COM
Du trenger ikke gå rundt med tusenlapper ... Men det kan være kjekt å ha kontanter tilgjengelig i lommeboken, i tilfelle kortene skulle svikte deg. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn har de siste årene vært svært glade i å bruke bankkort når de betaler. Sammenlikner vi oss med andre land, er det faktisk bare islendingene som bruker bankkortet mer enn oss. Begge våre skandinaviske naboland ligger relativt langt etter.

Samtidig som kortbruken øker er det store summer kontanter i omløp. Akkurat nå er det kontanter for cirka 50 milliarder norske kroner i omløp. Denne summen har holdt seg stabil i flere år, noe som tyder på at folk fortsatt er glade i å bruke kontanter til å handle med.

- Mengden av sedler og mynter i omløp har holdt seg konstant over en lang periode. Vi er egentlig overrasket over at det ikke har vært noen skarp reduksjon, sier Kristin Gulbrandsen, direktør for finansiell stabilitet i Norges Bank.

LES OGSÅ: - Bankene bør øke prisene

«Beredskapsinstrument»

Betaling med bankkort kan være raskt og enkelt, men å gå fullt og helt over til et kontantløst samfunn er ikke noe Norges Bank ønsker. De ønsker det skal være kontanter tilgjengelig i tilfeller der kortsystemene skulle være nede for telling.

- Det kan oppstå situasjoner der datasystemene går ned, og da er det kontanter som er beredskapssystemet ved betaling. Hvis alle systemer er nede, er det derfor greit å ha kontanter i lommeboken til å kjøpe seg en liter melk og et brød, sier Gulbrandsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer