Kontantstøtte - hva er det egentlig?

Kontantstøtten har vært et hett tema de siste dagene. Hvor stor blir kontantstøtten? Hvilke barnefamilier skal få kontantstøtte og for hvilke barn? Og skal barnehagene få noe i det hele tatt? Vi har sett nærmere på forslaget fra regjeringen for å finne ut hva kontantstøtten egentlig innebærer.

Kontantstøtten - først til de minste Foto: diverse
Kontantstøtten - først til de minste Foto: diverse Vis mer
Publisert

Kontantstøtten har vært KrFs fanesak i flere år. Selv om forhandlingene vil gå tungt i stortinget i ukene fremover ser det ut til at kontantstøtten blir en realitet. Da kan det være på tide å klargjøre hva den faktisk vil bety for småbarnsforeldre.

Født 1996 og senere

I høst fikk regjeringen støtte hos Høyre og Fremskrittspartiet for å innføre kontantstøtten for ett-åringer fra 1. august 1998. Barn som er født fra samme dato i 1997 kan dermed få full utbetaling av kontantstøtte.

Fra 1. januar 1999 skal kontantstøtten også omfatte barn mellom 2 og 3 år. Er barnet født 1. januar 1997 kan du altså regne med ett år og fem måneders kontantstøtte fra 1. august 1998 dersom barnet ikke er i fulltidsbarnehage. Er barnet derimot født før 1. januar 1996 kan du si farvel til muligheten for kontantstøtte.

Beløpene

Spørsmålet som skal behandles i stortinget nå er hvilken form kontantstøtten skal ha, og hvorvidt barnehagene også skal få statsstøtte.

Dersom regjeringens forslag kommer uendret gjennom behandlingen i stortinget, vil du som har barn mellom ett og to år fra 1. august motta et tilskudd på 3000 kroner i måneden, altså 36 000 kroner i året dersom du har rett på kontantstøtten i ett år. Den samme summen vil du motta dersom barnet er mellom to og tre år fra 1.1.99. Betingelsen i begge tilfellene er at du ikke benytter deg av offentlig subsidiert barnehageplass. Hver fulltidsplass i offentlige barnehager subsidieres i snitt med samme beløp neste år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer