Kontantstøtten krymper

Har du barn under 3 år vil du fortsatt få tilbud om kontantstøtte etter nyttår. Men den blir mindre enn du kanskje regnet med.

Publisert

Fra og med august i år har foreldre med barn mellom ett og to år rett på kontantstøtte dersom de ikke benytter seg av barnehageplass som er støttet av det offentlige. Og samtidig med innføringen av kontantstøtte for ett-åringer, ble det sagt at foreldre med barn mellom to og tre år også skal få kontantstøtte etter tilsvarende prinsipp fra januar 1999.

Glupske greier

Og sånn skal det fortsatt være, forteller Valgerd Svarstad Haugland med et glupsk budsjettforslag fra Barne- og Familiedepartementet. Budsjettet øker med hele 12,4 prosent fra i fjor - mye takket være kontantstøtten. I 1999 er det foreslått at staten skal betale mer enn 2,8 milliarder kroner i kontante penger til småbarnsfamilier der mor (for det blir vel helst hun) kan være hjemme som lavtlønnet barnepasser.

Skattefritak gir deg mer

Ikke nok med at nesten 3 milliarder skal pumpes ut til barnefamiliene årlig. Det beløpet du mottar i kontantstøtte skal være skattefritt. Det forblir det selv om du bruker støttebeløpet til å betale dagmamma eller annet privat tilsyn av barna. Selv om beløpet du mottar i utgangspunktet er skattefritt, er ikke dette til hinder for at du kan trekke det fra i selvangivelsen som foreldrefradrag for betalt barnepass .

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.