Koronatiltakene har ført til tomme svinekjøttlagre

Etter flere år med overskudd i svineproduksjonen, har koronatiltakene ført til at lagrene er tømt og at svinekjøtt må importeres. Men juleribba er ikke i fare.

RIBBE TIL JUL? Joda, du skal få tak i ribbe, men det er ikke sikkert at den blir norsk. Foto: NTB Scanpix
RIBBE TIL JUL? Joda, du skal få tak i ribbe, men det er ikke sikkert at den blir norsk. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At nordmenn har holdt seg hjemme i sommer har blant annet ført til at flere av oss var i Norge under grillsesongen og ikke minst langt mindre svenskehandel enn før.

Som kjent har det kun periodevis vært åpnet for reiser til deler av Sverige den siste tiden.

Resultatet er at salget av svinekjøtt har økt med 4 prosent fra mai og fram til nå, melder Landbruksdirektoratet. Dette sammenlignet med samme periode i fjor.

GRILL: Endelig sommer! For mange er det også grill-sesong, og da er det lurt å styre unna disse tabbene. Reporter: Ingebjørg Iversen. Musikk: Epidemic Sound. Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer

Produksjonen av svinekjøtt har vært redusert på grunn av overskuddet, men etterspørselen har vært så stor at alle lagre er tømt, og at det nå i september ikke ligger så mye som én eneste hel gris på lager.

En annen type kjøtt er det derimot overskudd av.

– Markant økning

– Produksjonsnedgangen var i utgangspunktet ønsket og planlagt. Det ble etablert en utkjøpsordning for å redusere overskuddet, og markedsregulator oppfordret til reduksjon. Så kom koronautbruddet, og etterspørselen økte markant, sier seksjonssjef Harald Weie i Landbruksdirektoratet.

Men juleribba er ikke i fare ettersom Norge har både tollfrie kvoter og kvoter med redusert tollsats på fryst svinekjøtt fra EU.

– Fordi vi kan supplere med import, er det nok svinekjøtt til å dekke etterspørselen hos norske forbrukere, sier Weie.

Flere melkekyr

Også etterspørselen etter melk og egg har tatt seg opp de siste månedene. En konsekvens av dette er at storfeproduksjonen har gått ned ettersom etterspørselen etter melk har ført til at flere melkekyr beholdes av bøndene.

Landbruksdirektoratet opplyser også at det er overskudd på lam, så høstens fårikålmiddager kan putre på komfyren som vanlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer