Hva skjer ved permittering?

Kortere varsel ved corona-permitteringer

Det kan hende du kun får to dagers varsel hvis arbeidsgiver permitterer deg på grunn av virusutbruddet.

TOMME BORD: Flere bedrifter opplever avbestillinger på grunn av coronaviruset, blant annet restaurant- og hotellbransjen. Det kan føre til permitteringer. Les mer om hva det betyr for deg som ansatt i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
TOMME BORD: Flere bedrifter opplever avbestillinger på grunn av coronaviruset, blant annet restaurant- og hotellbransjen. Det kan føre til permitteringer. Les mer om hva det betyr for deg som ansatt i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronavirus-utbruddet, børsstup og oljeprisfall har lagt sin klamme hånd over økonomien i verden og i Norge.

I arbeidslivet kan dette føre til permitteringer. Flere flyselskap, restauranter og hotell har nemlig opplevd avbestillinger den siste tiden, som videre kan gjøre det nødvendig å redusere antall ansatte på jobb.

Handels- og tjenestenæringen rammes hardt av coronafrykt. Åtte av ti jobber er i tjenesteytende næringer. Disse rammes hardt, og nå er det viktig å følge ekstra godt med på næringene som er særlig sårbare i møte med konsekvensene av coronasmitten, ifølge Virke.

- Regjeringen må på banen, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i handelsorganisasjonen, som også har sendt et brev til regjeringen tirsdags morgen med ønsker om tiltak.

Endrer permitteringsreglene

Og, det har regjeringen tilsynelatende. De foreslår nemlig å endre permitteringsregelverket og utsette betaling av formuesskatt som følge av coronasmitten.

Regjeringens forslag er en nedkorting i tidsrommet arbeidsgiver er ansvarlig for lønn. De vil ikke si hvor mange dager det er snakk om før den tid, men de fremholder at forslaget vil komme både arbeidsgiver- og arbeidstakerhensynet i møte.

- De større arbeidslivsorganisasjonene har bedt om endring fra femten til to dager. Tiltaket er målrettet og vil virke raskt. Det er snakk om et strakstiltak for å unngå unødvendige konkurser og oppsigelser, oppsummerer forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank overfor Dinside.

Regjeringen har jobbet med forslagene i flere uker, og har som mål å levere forslagene i egen stortingsproposisjon fredag.

HAMSTRER: Flere butikkhyller har gått tomme for blant annet dopapir den siste tiden, selv om myndighetene forteller at det ikke er grunn til å hamstre. Vis mer

Kortere permitteringsvarsel

Nav skriver på nettsiden sin at arbeidsgiver plikter å varsle arbeidstakerne før permittering. Som hovedregel er varselfristen 14 dager, men ved permittering på grunn av uforutsette hendelser er varselfristen kun to dager.

«Permitteringer som skyldes coronaviruset kan være forventet eller uforutsett. Årsaken til varslingspliktens lengde bør komme klart frem i permitteringsvarselet», skriver Nav videre.

Nav overprøver vanligvis ikke en forkortet permitteringsvarsling hvis forholdet går inn under arbeidsmiljølovens bestemmelser om ulykker, naturhendelser eller andre uforutsette hendelser.

Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea, ber deg være oppmerksom på er at arbeidsgiver kun har adgang til å foreta permittering når det er saklig begrunnet i virksomhetens forhold.

- Når du bli permittert, har arbeidsgiver plikt til å betale lønn i en arbeidsgiverperiode på 15 dager, og det vil gjelde fra og med den første arbeidsdagen permitteringen omfatter. Når denne perioden er over er arbeidsgiver fritatt fra lønnsplikt i 26 uker, deretter går du over til dagpenger fra Nav, forklarer Incedursun overfor Dinside.

Når 26 uker er over, gjeninntrer arbeidsgivers lønnsplikt.

Er du fagorganisert kan regler for permitteringer være regulert av en tariffavtale, for eksempel avtalen som er inngått mellom LO og NHO.

Disse yrkene er ekstra utsatt

Norges Bank publiserte tirsdag sin Regionalt nettverk-rapport basert på intervjuer med over 300 bedrifter og organisasjoner om den økonomiske utviklingen og utsiktene fremover.

Etter den ordinære intervjurunden har spredningen av coronaviruset økt, så sentralbanken gjennomførte derfor en ny ringerunde til et utvalg bedrifter.

«Virusutbruddet og tiltakene for å begrense spredningen ser ut til å få konsekvenser for store deler av næringslivet, blant annet i form av redusert etterspørsel og forsinkede vareleveranser. Over en tredel av bedriftene som deltok i ringerunden har nedjustert vekstutsiktene sine de siste ukene», skriver Norges Bank.

- De næringene som kanskje er rammet hardest i første omgang er reiseliv, hotell- og restaurantbransjen, annen servicenæring, konsertarrangører og eventbyrå, men eksportnæringen merker også lavere etterspørsel og det er redusert omsetning i butikkene både i utlandet og her hjemme, sier Tvetenstand i Danske Bank.

Konserndirektør Torgeir Silseth i Nordic Choice Hotels kunne mandag fortelle til Børsen at noen av deres hotell har varslet sine ansatte om at det kan bli permitteringer. Ingen er ennå permittert, men om situasjonen ikke snur vil de dessverre måtte gå til det skrittet, og flere hundre kan bli berørt.

Slik tåler du permitteringen

Den usikkerheten og bekymringen som følger med permitteringer kan være vond å kjenne på, men så må det sies at permittering ikke er det samme som oppsigelse.

- Permittering er en midlertidig ordning, du skal ikke utføre arbeid mens permitteringen løper og du er fortsatt ansatt ved bedriften, sier Incedursun i Nordea.

Worst-case-scenario er, derimot, at de midlertidige problemene i bedriften blir permanente, og du blir oppsagt, men da har du lovbestemt rett på lønn i én måned eller avtalt oppsigelsestid, legger hun til.

- Først og fremst kan lang tids permittering gå ut over privatøkonomien, da du i en periode vil ha redusert inntekt ettersom dagpengene begrenser seg til maks 62,4 prosent av inntekt opptil om lag 600.000 kroner, sier Tvetenstrand i Danske Bank.

Her er forbrukerøkonomenes råd til deg hvis du blir permittert:

  • Ha en bufferkonto klar, gjør forbrukskutt og søk om dagpenger.
  • Ring banken og sjekk boliglånsrenta di, samt få oversikt over forsikringene dine.
  • Frys abonnementer du ikke får bruk for, for eksempel avis- og TV-abonnementer.
  • Planlegg matinnkjøpene dine.
  • Dropp hverdagsluksus slik som kaffe, lunsj og middag ute.
  • Tenk gjenbruk, kjøp brukt og selg unna det du ikke trenger. Med andre ord, redusér forbruket ditt og ha en shoppingfri periode.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer