Kortforvirret?

VISA kort, kredittkort, debetkort, Mastercard, bankkort, betalingskort… - forvirret?

Publisert

Hva er egentlig forskjellen i bruksområdene for produktene i dagens kortjungel? Før vi begynner må du vite forskjellen på et debetkort og kredittkort:

Hva er debetkort?

Et debetkort er et kort der dine kjøp blir belastet kontoen din direkte. Som oftest er de knyttet opp til bruks/lønns-kontoen din og du kan ikke overtrekke kontoen. Unntaket er der hvor du har fått innvilget en brukskreditt. Etter at sparebankene og forretningsbankene i Norge knyttet sine datasystemer sammen gir debetkort derfor tilgang til alle minibanker og betalingsterminaler. Som kjent kan du de aller fleste steder med betalingsterminaler også ta ut inntil kr 1.000,- ekstra i kontanter.

Hva er kredittkort?

Kredittkort er kort med betalingsutsettelse og innvilget kredittramme som betales ned i månedlige rater til en fastsatt månedsrente. Kalles også revolverende kredittkort. Dette kortet er ikke knyttet opp til din lønns- eller brukskonto. Du gjør en avtale med kredittkortselskapet enten direkte eller via banken om en kredittramme. Kortet kan bare brukes i betalingsterminaler, minibanker og brukersteder som har avtale med det aktuelle kredittkortselskapet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer