Kortforvirret?

VISA kort, kredittkort, debetkort, Mastercard, bankkort, betalingskort… - forvirret?

Publisert

Hva er egentlig forskjellen i bruksområdene for produktene i dagens kortjungel? Før vi begynner må du vite forskjellen på et debetkort og kredittkort:

Hva er debetkort?

Et debetkort er et kort der dine kjøp blir belastet kontoen din direkte. Som oftest er de knyttet opp til bruks/lønns-kontoen din og du kan ikke overtrekke kontoen. Unntaket er der hvor du har fått innvilget en brukskreditt. Etter at sparebankene og forretningsbankene i Norge knyttet sine datasystemer sammen gir debetkort derfor tilgang til alle minibanker og betalingsterminaler. Som kjent kan du de aller fleste steder med betalingsterminaler også ta ut inntil kr 1.000,- ekstra i kontanter.

Hva er kredittkort?

Kredittkort er kort med betalingsutsettelse og innvilget kredittramme som betales ned i månedlige rater til en fastsatt månedsrente. Kalles også revolverende kredittkort. Dette kortet er ikke knyttet opp til din lønns- eller brukskonto. Du gjør en avtale med kredittkortselskapet enten direkte eller via banken om en kredittramme. Kortet kan bare brukes i betalingsterminaler, minibanker og brukersteder som har avtale med det aktuelle kredittkortselskapet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.