Betaling med kort:

Kortmisbruket du må ta regningen for

KOMMENTAR: Blir det betalt med kort og kode og du mener det ikke var deg, må du likevel ta regningen.

PIN-KODE: Du bør med god grunn følge med på at ingen ser koden din når du taster den. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PIN-KODE: Du bør med god grunn følge med på at ingen ser koden din når du taster den. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter en ferietur for to år siden dukket det plutselig opp noen betalinger på kredittkortet mitt, deriblant på fotballbilletter i Barcelona.

Selv satt jeg i Norge og kortet det var betalt med, lå i lommeboka. Etter alt å dømme var det blitt skimmet ved en betaling på en restaurant på ferien.

Å få erstattet de par tusen kronene kortet var misbrukt for, tok tre-fire dager og er et godt eksempel på at du har god beskyttelse mot svindel i denne typen tilfeller. Også bankene selv har tidligere fortalt Dinside hvordan de jobber for å sette en stopper for svindlere som får tilgang på dine kortopplysninger.

Derimot er det ikke like enkelt å få tilbake pengene dersom du hevder at noen andre enn deg har brukt ditt kort og riktig PIN-kode.

Det er så å si umulig.

Utallige saker i Finansklagenemnda, som behandler klagesaker fra forbrukere i tilfeller hvor de ikke blir enige med sin bank, forsikringsselskap eller liknende, bekrefter dette. Er det betalt med bankkort og riktig PIN-kode, skal det veldig mye til å få erstatning for penger du selv hevder å ikke ha brukt.

Denne saken er et godt eksempel på dette:

En person som har vært på nattklubb i Gdansk i Polen og betalt inngang og to drinker, må selv dekke de resterende belastningene som er gjort på nattklubben. Selv husker han ikke noe etter de to første drinkene og antar at han er blitt dopet ned. Likevel må han selv ta regningen for transaksjonene, og dermed ble det et kostbart besøk på nattklubb:

Til sammen kommer betalingene på rundt 40.000 kroner.

At det er enkelte som helt sikkert prøver seg for å få dekket de mange tusen kronene mer enn planlagt nattas tumulter kom på, skal vi ikke utelukke. Det som derimot kommer tydelig fram i disse vedtakene, er at det lønner seg å ta en ekstra kikk over skuldra når du betaler med bankkort.

Er det faktisk noen som ser PIN-koden din, kommer du ikke langt med å si at «det var ikke meg» når kontoutskriften viser uttak på flere tusen kroner. Og det har selveste Høyesterett slått fast.

Finansklagenemnda viser i sine vedtak til at Høyesteretts ankeutvalg i en av sine avgjørelser uttaler at når kortet er brukt med chip og PIN-kode, er det kortholderen som må sannsynliggjøre at transaksjonene er foretatt av uvedkommende. I tillegg må det være sannsynlig at det har skjedd et misbruk av kortet.

Hvis det derimot er uvisst hva som er skjedd, må konklusjonen bli at kortholderen ikke kan få medhold – og må betale for kortbruken selv, som i denne klagesaken.

Å ha PIN-koden notert ned på mobilen, i lommeboka eller liknende, er debør du heller ikke. Dersom noen får tilgang på kort og kode, har du opptrådt grovt uaktsomt, og kan holdes ansvarlig for inntil 12.000 kroner.

Og det selv om du skulle være sikker på at koden ikke er notert ned noe sted.

I mange av klagesakene Dinside har lest hvor forbrukeren hevder at bankkortet er blitt brukt med PIN-kode av noen andre, er det ikke noen klar forklaring på hvordan uvedkommende har fått kjennskap til koden.

I slike tilfeller vil det tas for gitt at du har oppbevart koden sammen med kortet, noe som regnes som grovt uaktsomt, som i denne klagesaken.

Å legge kortet igjen i safen på hotellrommet og ta med et begrenset beløp med kontanter når du skal på byen, er kanskje det beste rådet vi kan gi.

Tar du med bankkortet og noe uforutsett skjer, er det mest sannsynlig at det er du som blir sittende med den saftige regninga.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer