Kortbetaling i nettbutikk:

Kortsvindelen øker - utenlandske nettbutikker er utfordringen

Nordmenn ble svindlet for 137 millioner i 2016 etter å ha fått frastjålet kortinformasjon på internett. 

MISBRUKET ØKER: Flere får stjålet kortinfo på nett, viser tall fra Finanstilsynet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MISBRUKET ØKER: Flere får stjålet kortinfo på nett, viser tall fra Finanstilsynet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jevnlig kan Forbrukerombudet advare mot falske nettbutikker som er ute etter å lure deg, og det med god grunn:

Stadig flere får kortinformasjonen sin misbrukt på internett, og tapene i kroner og øre har økt kraftig de siste årene, viser tall fra Finanstilsynet.

Og det er ikke bare falske nettbutikker som er problemet - i november skrev Dinside om at 45.000 nordmenn antakelig har blitt frastjålet kortinformasjon i en internasjonal nettbutikk.

Kraftig økning i kortsvindel

Kortsvindel der selve bankkortet ikke fysisk er tilgjengelig for svindlerne, har økt kraftig de siste årene.

I sin risiko- og sårbarhetsanalyse for 2016, skriver Finanstilsynet at de pengemesssige tapene på kortområdet økte med 9,5 prosent.

Disse tapene var i stor grad knyttet til at svindlere stjeler kortinformasjon - uten å ha tilgang på det fysiske bankkortet. Antall involverte kort gikk opp med hele 52 prosent sammenlignet med året før.

- Tapene i 2016 var i stor grad knyttet til svindeltypen «Card Not Present», som isolert økte med 39 prosent. Tapene er samlet sett små. Denne svindeltypen skyldes gjerne datainnbrudd i utlandet, eller annen kriminell handling, der kriminelle har fått tak i sensitiv informasjon slik som kortnummer og lignende, sier Olav Johannesen i Finanstilsynet til Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer