Kortsvindlerne blir frekkere

Stadig mer kreative forsøk på å lure deg. Enkelte steder bør du være ekstra oppmerksom.

Togstasjoner, flyplasser og andre typiske samlingspunkter kan være uoversiktelige. Pass godt på hvem som titter over skulderen din når du bruker kortautomater, enten det er i en minibank, billautomat eller i en butikk. Foto: colourbox.com
Togstasjoner, flyplasser og andre typiske samlingspunkter kan være uoversiktelige. Pass godt på hvem som titter over skulderen din når du bruker kortautomater, enten det er i en minibank, billautomat eller i en butikk. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kortsvindel har fått en oppblomstring de siste månedene, og svindlerne ser ut til å ta i bruk stadig frekkere metoder for å få tak i den informasjonen de trenger.

DinSide har tidligere omtalt at tyvene har begynt å stjele med seg betalingsautomater fra butikker, for så å tappe dem for informasjon om kundenes kort. Hittil skal rundt 20 betalingsautomater være stjålet i osloområdet. Butikkansatte skal i tillegg ha blitt tilbudt penger for å la kjeltringene stå og følge med på hvilke pinkoder kortkundene trykker inn.

Nyttige tips: Slik unngår du kortkrise i ferien

Den viktigste huskeregelen?

Det flere forholdsregler du kan ta for å så godt som mulig sikre deg mot kortsvindel, og kanskje den viktigste er å ikke la noen få mulighet til å se de fire sifrene du plotter inn på tastaturet. For uten den rette koden er ikke informasjonen tyvene har kopiert fra kortet ditt mye verdt.

Typiske steder der kortsvindlerne lurer deg

 • Minibanker i utlandet.Norske minibanker er utstyrt med antiskimmingsutstyr, noe som ikke nødvendigvis er vanlig i utlandet
 • I butikkene. Ny svindeltrend er å stjele betalingsautomater fra butikkene. Pass på å dekke til pinkoden din når du har brukt kortet, da gjør du svindelen vanskeligere for tyvene.
 • På typiske samlingssteder med mange mennesker. Jernbanestasjoner og flyplasser kan være uoversiktelige, og mange velger å bruke kort for å betale eller ta ut penger. Vær oppmerksom på hvem som følger med på hva du gjør. Sørg for å skjule pinkoden din, og hold ekstra godt på kortet ditt.

 • - Svindlerne må ha både koden og andre opplysninger fra selve kortet, for å kunne bruke informasjonen de stjeler fra deg. Det viktige er derfor å holde hånden over når du taster inn pinkoden din, det vil gjøre det mye vanskeligere for dem å svindle deg, sa senior kommunikasjonsrådgiver i FNH, Stine Neverdal, for kort tid tilbake.

  Vær spesielt oppmerksom dersom du betaler i automater hvor tastaturet er lett synlig. Ett eksempel er billettautomatene til NSB, der tastaturet er plassert lett synlig uten skjerming. Aftenposten har tidligere skrevet om Kim Halvor Hartvik som fikk to kort tappet på fem minutter, etter at han forsøkte å betale togbilletten med NSBs billettautomater.

  Adresseavisen kunne denne uken fortelle om den tidligere banksjefen Jan Juberg, som heller ikke klarte å skjule koden sin godt nok fra svindlerne, da han skulle ta toget. Kortet hans ble stjålet, og 12 minutter senere var han 17.000 kroner fattigere.

  Et generelt råd er derfor å være ekstra varsom dersom du skal bruke kortterminaler på steder der mange mennesker møtes, som for eksempel togstasjonen. Forbrukerrådet melder at kortterminaler på slike steder erfaringsmessig er "farligere" enn andre.

  Lite problem i Norge

  Stine Neverdal i Finansnæringens Hovedorganisasjon Foto: FNO
  Stine Neverdal i Finansnæringens Hovedorganisasjon Foto: FNO Vis mer


  Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) har registrert at frekvensen på kortsvindelen er kraftig økende. I fjor ble det svindlet for om lag 200 millioner kroner, en økning på over 40 prosent fra året før.

  - Vi følger dette nøye og er bekymret over utviklingen, sier Neverdal i FNH.

  Likevel er det viktig å poengtere at kortsvindel heldigvis bare rammer de aller færreste. FNH har regnet ut at misbruket bare var på 0,3 promille av den totale kortbruken i fjor.

  - Totalt sett har det vært veldig lite kortsvindel i Norge, når vi ser på det totale kortbruket, uttalte Neverdal til DinSide for kort tid tilbake.

  Hun forklarer dette med at norske minibanker er utstyrt med et sikringssystem, som gjør det vanskelig for svindlerne å få tak i den nødvendige kortinformasjonen.

  - Norske minibanker har antiskimmingsutstyr, så skimming av minibanker er ikke noe problem i Norge, sier Neverdal, som legger til at bankterminaler i utlandet ikke nødvendigvis er utstyrt med slike sikringssystemer, og ber forbrukere være ekstra oppmerksomme når de er ute og reiser.

  STOR PRISTEST: Her er det beste kredittkortet

  Du får ikke igjen alt

  Ti tips til sikker kortbruk

 • Kortet må oppbevares slik at kort og/eller PIN-kode ikke blir gjort tilgjengelig for andre
 • Lær deg PIN-koden utenat, og oppgi den aldri til noen - heller ikke til banken eller politiet
 • Skjerm PIN-koden ved bruk, og ikke la noen titte over skulderen din
 • Sjekk at totalbeløpet i betalingsterminalen er utfylt riktig
 • Hvis kortet blir borte, meld fra umiddelbart til Bankenes meldingstjeneste på telefon 800 30 250 (fra Norge) eller +47 22 21 40 55 (fra utlandet)
 • Hold utkikk etter noe unormalt ved terminalen eller minibanken, og avslå håndsrekning fra "gode hjelpere"
 • Les gjennom og følg med på kontoutskriften
 • Ikke legg igjen kortnummeret på ukjente nettsteder
 • Betalingskort og mobiltelefon bør holdes atskilt slik at de ikke blir borte samtidig
 • Lagre telefonnummeret til Bankenes meldingstjeneste på din mobiltelefon

 • Er du blitt frastjålet pengene på kortet ditt, kan det hende bankene tar regningen for deg.

  - Hvis du ikke har gjort noe uaktsomt, som for eksempel skrevet ned pinkoden din, så dekker banken tapet for deg. Det er viktig at forbrukerne følger med på kontiene sine, og melde fra til banken med en gang en oppdager noe unormalt, sier Neverdal.

  Men dette er bare en liten del av sannheten. For uansett om du ikke har opptrett uaktsomt, må du likevel betale en egenandel på inntil 800 kroner, melder Forbrukerrådet. Og dersom du blir tatt for å gjøre pinkoden din ekstra tilgjengelig, eller drøyer med å vente med å sperre kortet ditt, må du dekke inntil 8.000 kroner av tapet.

  Kort med chip - falsk trygghet?

  Kort med chip skal være sikrere i bruk enn kort som bare har magnetstripe. Teller, som formidler betalingsystemet i Norge, opplyser at det ikke er registrert noen tilfeller der innholdet i chipen er lest av en uautorisert person.

  Likevel bør du være forsiktig, for så lenge magnetstripen fortsatt er på kortet, kan det være mulig for svindlere å tilegne seg informasjonen på kortet. Derfor er kortselskapene i full gang med å produsere kort som bare har chip.

  - Visa har allerede et kortprodukt kalt V-Pay med kun chip, som er tilgjengelig i Europa, men foreløpig ikke i Norge, sier Trond C. Brekke, pressetalsmann for Visa Norge.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer