Kortsvindlerne lurer deg i utlandet

Heldigvis kan du ta noen enkle forholdsregler.

I løpet av få sekunder er skimmingutstyret installert i denne minibankterminalen. I de påfølgende minuttene blir flere kortkunder svindlet uten å ha en eneste idé om hva som foregår. Se den oppsiktsvekkende videoen nederst i artikkelen. Foto: BBC/Youtube
I løpet av få sekunder er skimmingutstyret installert i denne minibankterminalen. I de påfølgende minuttene blir flere kortkunder svindlet uten å ha en eneste idé om hva som foregår. Se den oppsiktsvekkende videoen nederst i artikkelen. Foto: BBC/Youtube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I flere år har svindlere tuklet med minibanker og kortterminaler, for å kopiere og misbruke informasjonen på bankkortene til uvitende forbrukere.

Såkalt skimming har først og fremst vært et stort problem fordi svindlerne har utviklet metoder som er vanskelig å oppdage før kontoen er tømt.

Les også: Er pin-koden din sikker?

Minimalt problem i Norge

Heldigvis er skimming et relativt lite problem i Norge, og du kan føle deg ganske trygg på at du ikke blir lurt når du tar ut penger av en minibankterminal rundt om i landet.

- Norske minibanker har antiskimmingsutstyr, så skimming av minibanker er ikke noe problem i Norge, sier kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finansnæringens hovedorganisasjon (FNH).

Stine Neverdal Foto: FNO
Stine Neverdal Foto: FNO Vis mer


- Totalt sett har det vært veldig lite kortsvindel i Norge, når vi ser på det totale kortbruket, sier Neverdal til DinSide.

Hun sier at verken på norske utesteder eller andre steder du bruker kort, bør du være redd for at kortterminalen er tuklet med. Så lenge du holder øye på kortet ditt og ikke viser frem pin-koden bør du være ganske trygg.

Det eneste stedet du bør være spesielt oppmerksom, er når du fyller bensin.

- Det har vært noen få tilfeller av skimming på ubetjente bensinstasjoner de siste årene, og problemet er lite, men økende, forklarer Neverdal.

- Vi følger nøye med på dette, og oljeselskapene skjerper sikkerhetstiltakene, legger hun til.

Hold hånden over

Skimmingutstyr består i hovedsak av to hovedelementer. Den ene delen er festet i kortleseren, og samler inn informasjon fra magnetstripen din.

Hvem står bak?

Før antiskimmingsutstyret ble installert i norske minibanker, var skimming et mye større problem.

Den første norske skimmingdommen kom i 2006, da en tysker ble dømt til fengsel i to år og ni måneder, etter å ha svindlet nesten 200 minibankskunder i Trondheim for til sammen 2 millioner kroner, i 2004. Dette ifølge Politiets nettsider.

Ifølge FNH er det stort sett østeuropeiske bander som har stått bak skimmingsforsøk i norske kortterminaler de siste årene.

- Det er tradisjonelt vært bander fra Østeuropa som har gjort raid i Norge. Vi har for eksempel sett at kortene har blitt brukt i østeeuropeiske land i etterkant, sier Stine Neverdal i FNH.


Denne informasjonen er riktignok ikke så mye verdt uten pin-koden din, derfor installerer korttyvene et kamera som er rettet mot talltastaturet.

Siden pin-koden er så viktig for kortsvindlerne, er det nødvendig å beskytte den.

- Svindlerne må ha både koden og andre opplysninger fra selve kortet, for å kunne bruke informasjonen de stjeler fra deg. Det viktige er derfor å holde hånden over når du taster inn pin-koden din, det vil gjøre det mye vanskeligere for dem å svindle deg, sier Neverdal.

Banken kan ta regninga

Om du blir svindlet gjennom skimming her til lands, tar bankene som regel på seg regningen.

- Hvis du ikke har gjort noe uaktsomt, som for eksempel skrevet ned pin-koden din, så dekker banken tapet for deg, forklarer Neverdal.

Ti tips til sikker kortbruk

 • Kortet må oppbevares slik at kort og/eller PIN-kode ikke blir gjort tilgjengelig for andre
 • Lær deg PIN-koden utenat, og oppgi den aldri til noen - heller ikke til banken eller politiet
 • Skjerm PIN-koden ved bruk, og ikke la noen titte over skulderen din
 • Sjekk at totalbeløpet i betalingsterminalen er utfylt riktig
 • Hvis kortet blir borte, meld fra umiddelbart til Bankenes meldingstjeneste på telefon 800 30 250 (fra Norge) eller +47 22 21 40 55 (fra utlandet)
 • Hold utkikk etter noe unormalt ved terminalen eller minibanken, og avslå håndsrekning fra "gode hjelpere"
 • Les gjennom og følg med på kontoutskriften
 • Ikke legg igjen kortnummeret på ukjente nettsteder
 • Betalingskort og mobiltelefon bør holdes atskilt slik at de ikke blir borte samtidig
 • Lagre telefonnummeret til Bankenes meldingstjeneste på din mobiltelefon

 • Hun oppfordrer kortbrukere til å ha oversikt over hva som foregår på kontiene sine.

  - Det er viktig at forbrukerne følger med på kontiene sine, og melde fra til banken med en gang en oppdager noe unormalt.

  Nye kort gjør det vanskeligere for svindlerne

  Vær forsiktig i utlandet

  Skimmingforsøk i kortterminaler i utlandet er en annen historie. Neverdal sier det ikke er gitt at utenlandske minibanker har antiskimmingsutstyr, og derfor er det spesielt viktig å være påpasselig.

  - Du bør være obs på kortsvindel i utlandet, og her gjelder de samme forholdsreglene, med at en ikke gir fra seg kortet sitt i tide og utide, og at en holder hånda over når en taster inn koden. Dessuten bør en sjekke kontoustriften ekstra nøye etter en utenlandsreise, forklarer Neverdal.

  Les også: Så mange kort bør du ha på reisen

  Her slår svindlerne til

  Det skremmende med skimming er at det kan være så vanskelig å oppdage. Videoen under er fra BBC-programmet "The Real Hustle", og viser hvor lett det kan være for svindlere å kopiere kortene til uvitende forbrukere.


  Den amerikanske forbrukernettsiden Consumerist har publisert en rekke bilder av minibanker som er blitt utsatt for skimmingsforsøk. Ta en titt på bildene her.

  Slik tapper de kontoen din

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer