Kredittkort

Korttabbe kan gjøre ferien svinedyr

Betaler du ferien med kredittkort, men ikke regninga innen fristen? Da kan det fort koste deg dyrt.

KJØP NÅ, BETAL SEINERE: Mange kjøper ferieturen med kredittkort, noe som er gunstig med tanke på forsikringen som er inkludert i slike kortkjøp. Men vinninga kan fort gå opp i spinninga. Foto: NTB Scanpix
KJØP NÅ, BETAL SEINERE: Mange kjøper ferieturen med kredittkort, noe som er gunstig med tanke på forsikringen som er inkludert i slike kortkjøp. Men vinninga kan fort gå opp i spinninga. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vårens permitteringer, forsinkede eller ingen feriepenger og reiserådene som «stengte oss inne i Norge» - alt dette kan ha påvirket hvordan noen av oss betalte for årets feriereise, og det er nærliggende å tro at mange brukte kredittkortet.

Og det å betale en ferie med kredittkort, er ingen dum idé: Det er nemlig slik at de fleste eksperter anbefaler å bruke kredittkort, spesielt når du handler på nett, fordi du da får ekstra beskyttelse gjennom finansavtaleloven, særlig fra bestemmelsen om at kredittyter har det samme ansvaret som selgeren når det betales med kredittkort.

Hvis det er feil og mangler på varer og tjenester du har kjøpt på kreditt, og selger ikke evner å ordne opp, kan du rette kravet til kredittyter, som stort sett er banken din, ifølge Elisabeth Realfsen i Finansportalen.

Men hvis du ikke betaler kredittkortregninga i tide, kan ferien din koste deg betraktelig mer enn du ønsker - og «senskadene» kan følge deg mange år framover.

- Ulempen er at kreditten med renter og renters rente fort kan doble prisen på ferien, så med mindre du vet du har råd til å betale tilbake hele beløpet når den rentefrie perioden er over, blir det en dyrere ferie, sier fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

Koster å ikke cashe ut alt på én gang

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank viser oss hvor mye dyrere en ferie til 15.000 kroner betalt med kredittkort blir hvis du ikke betaler hele regninga ved forfall, men deler den opp over flere måneder (renta er på 22,53 prosent):

Nedbetalingstid Månedsbeløp Totalbeløp
Tre måneder5172 kroner15.516 kroner
Seks måneder2652 kroner15.912 kroner
Ett år1393 kroner16.712 kroner

Som eksempelet over viser, vil ferien din bli nesten 2000 kroner dyrere enn det du betalte i utgangspunktet hvis du deler regninga opp over ett år framfor å betale alt på én gang.

- Hvis du ikke har pengene, slik at du kan betale tilbake alt ved første forfall, bør du vurdere hvorvidt du egentlig bør bruke kredittkort. Det blir fort dyrere og vanskeligere å betale tilbake, og du kan risikere å betale for sommerferien i flere år, sier forbrukerøkonom Tvetenstrand til Dinside.

DREAMS: Denne appen skal gjøre det enklere for deg å betale ned gjeld. Video: Dreams Vis mer

Hva om du ikke betaler i det hele tatt?

Men det er helt klart bedre å dele opp betalingen over ett år i stedet for å ikke betale noe av kredittkortregninga i det hele tatt.

- Du må betale minstebeløpet for at kredittregninga ikke skal gå til inkasso. Hvis du velger å kun betale minstebeløpet, kan du ende med å betale på de 15.000 kronene i hele seks år og ni måneder, advarer Tvetenstrand.

Bare sjekk hva som skjer med rentebeløpet alene av kreditten på 15.000 kroner hvis du ikke betaler noe mer enn minstebeløpet verken første, andre eller tredje året:

Etter ett år Etter to år Etter tre år
2864 kroner5314 kroner7409 kroner

Følger du denne nedbetalingsplanen, vil du ha betalt 11.525 kroner i bare renter, nesten dobbelt av hva du egentlig brukte i utgangspunktet. Regnestykket blir enda verre hvis du har kredittkort med høyere rente enn den vi har valgt i vårt eksempel.

- De som har dratt kredittkortet og ikke har råd til å betale tilbake, anbefaler vi å refinansiere så raskt de klarer, helst i boligen om det er mulig. Dette må kombineres med økt nedbetaling, sier Øystein Høie, norgessjef i spareappen Dreams, til Dinside.

- Vi ser mange kunder som har latt saldoen på kredittkortet vokse seg større og større, fordi de kvier seg for å snakke med banken om refinansiering. Det er synd, for de sparte rentekostnadene frigjør penger som lar deg nedbetale gjelda mye raskere, legger han til.

Kan koste deg boligdrømmen

I tillegg må du ikke glemme gjeldsregistrene. Fra 1. juli i fjor ble nemlig slike registre opprettet for at færre nordmenn skulle får gjeldsproblemer.

Nå gjør ikke bankene kredittvurdering av kundene sine basert på inntekten deres alene, men også på bakgrunn av usikret gjeld de henter fra gjeldsregistrene.

I verste fall kan flyreise, hotell og iskrem på kreditt koste deg boliglånet, advarer direktør Elisabeth Lier Haugseth i Forbrukertilsynet i en pressemelding.

Før du bestiller reise med kredittkort, burde du tenke gjennom hvordan økonomien din vil se ut når fakturaen fra kredittkortet kommer måneden etter. Dersom du ikke kan innfri hele gjelda, blir ferien fort mye dyrere enn du så for deg da du bestilte, ifølge tilsynet.

Forbrukertilsynets kredittkort-råd

  • Sjekk alltid prisen på kredittkortet, inkludert effektiv rente og totalpris.
  • Finn ut hvilke gebyr som gjelder for kredittkortet.Tar du ut kontanter eller overfører penger fra kredittkort til brukskonto vil det vanligvis koste mer enn å bruke selve kredittkortet.
  • Vær også oppmerksam på gebyr i butikker. Noen butikker tar gebyr ved betaling med bestemte kort. Dette har butikkene plikt til å si ifra om til kundene på forhånd.

Dominoeffekt av kansellerte ferieturer

Tvetenstrand i Danske Bank peker også på en annen uheldig corona-konsekvens denne sommeren:

Mange hadde trolig betalt ferien med kredittkort lenge før virusutbruddet ble verdenskjent, og for mange har det vist seg å ta lang tid å få tilbakebetalt for kansellerte flyturer og hotellopphold, selv om de har krav på refusjonen.

Dette kan resultere i enda mindre penger på konto, som sammen med eventuelle permittering og forsinkede feriepenger, blir en «dødelig cocktail». Mange av oss vil jo likevel ha en fin ferie til tross for at den planlagte utenlandsturen gikk i vasken, og da virker kredittkortet som eneste utvei.

- Unngå så langt det går å bruke kredittkortet på nytt til en ny ferie. Finn heller hyggelige alternativ som ikke koster så mye, for eksempel å besøke venner og familie eller dra på hyttetur, er det klare rådet fra Tvetenstrand.

- For ferierende i Norge er det egentlig ikke så mange fordeler å velge kredittkort fremfor det vanlige bankkortet, men du får en lovfestet tilleggssikkerhet som forhindrer tap av penger hvis reise- eller flyselskapet går konkurs. Mange kredittkort har også en reiseforsikring inkludert, avslutter Jensen i Forbrukerrådet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer