Matpriser:

Koster under halvparten

En tur på butikken har blitt svært mye dyrere det siste året, men en kort gåtur kan spare deg mye penger.

BILLIG: Under DinSides pristest var prisene på frukt og grønt svært mye billigere på de uavhengige grønnsaksbutikkene. Foto: Mats Mørk
BILLIG: Under DinSides pristest var prisene på frukt og grønt svært mye billigere på de uavhengige grønnsaksbutikkene. Foto: Mats Mørk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det siste året har vært tøft for norske lommebøker. Skyhøye strømpriser, økende renter og en rekordhøy prisøkning på matvarer har satt sine spor på hverdagsøkonomien. Første februar forventes matvareprisene å øke nok en gang.

En tur over grensa til Sverige, har for mange nordmenn alltid vært en sikker måte å spare penger på matbudsjettet

Men ifølge Sveriges statistiske byrå, SCB, har det ikke vært så dyrt å handle dagligvarer i Sverige på 32 år.

Og selv om en test gjort av DinSide viste at det fortsatt var penger å spare, har prisforskjellen minket betraktelig. Høye drivstoffpriser har også gjort kjøreturen mer kostbar.

Men du kan også handle billigere mat, uten å forlate landet.

Spar i egen by

Uavhengige frukt- og grønnsakhandler er et vanlig syn i de fleste norske byer. Slike butikker, også kalt «importhandler», spesialiserer seg på matvarer produsert i utlandet, og tilbyr ofte et bredt utvalg av frukt og grønnsaker.

Her kan man spare mye, hvis man vet hva man skal se etter.

STORT UTVALG: Grønnsaksbutikker kan finnes i de fleste norske byer, og har ofte et stort utvalg av frukt og grønt, samt importerte varer. Her vises Real frukt & grønt på Grønland i Oslo. Foto: Mats Mørk
STORT UTVALG: Grønnsaksbutikker kan finnes i de fleste norske byer, og har ofte et stort utvalg av frukt og grønt, samt importerte varer. Her vises Real frukt & grønt på Grønland i Oslo.
Foto: Mats Mørk Vis mer

DinSide har sjekket prisene på tre forskjellige frukt- og grønnsakhandler i Oslo, og sammenliknet dem med matvareprisene fra tre dagligvarekjeder.

Flere varer viser seg å være markant billigere.

Store forskjeller

I frukt- og grøntseksjonen er det mange kroner å spare. Flere av grønnsakhandlene tilbyr flere matvarer til kilopris, mens dagligvarekjedene tilbyr stykkpris. Og da kan forskjellene bli store.

Særlig noen produkter stikker seg ut:

Avokado er kjent for å være ganske dyrt, men en kort gåtur kan gi store resultater.

En avokado kjøpt på Real Frukt & Grønt på Grønland koster nemlig under halvparten av den du kjøper på Meny, rett over gata.

Agurk er det også mye penger å spare på, her er nemlig prisen hele tre ganger høyere på Meny, enn på Real Frukt og Grønt.

Nesten alle frukt og grønnsaker billigere på grønnsakshandlene, med et unntak: Appelsiner. Her kommer Rema særdeles godt ut, med en lav kilopris.

Før 30. Januar hadde Kiwi også en lav pris på appelsiner, det samme gjaldt brokkoli. Men da Kiwi økte prisene på mandag, ble en brokkoli hele 124 prosent dyrere, mens appelsiner så en prisøkning på over 50 prosent.

Alle prisene kan du se her:

Billige pastavarer

Det er heller ikke bare på frukt og grønt man kan spare penger på slike butikker.

Prisene på flere av importhandlenes tørrvarer er svært konkurransedyktige, satt opp mot de norske dagligvarekjedene.

MYE Å SPARE: Utvalgte tørrvarer som pasta var svært mye billigere på frukt- og grøntbutikkene. Foto: Mats Mørk
MYE Å SPARE: Utvalgte tørrvarer som pasta var svært mye billigere på frukt- og grøntbutikkene. Foto: Mats Mørk Vis mer

Pastavarene på Grønlands Torg Frukt & Grønt er nærmere halvparten av prisen på Rema 1000 eller Meny. Ris og nudler var også noe billigere i importbutikkene.

Kaffe, solsikkeolje og tacosaus var i midlertidig billigere på dagligvarekjedene. Dette er tradisjonelt svært konkurranseutsatte varer, noe som fører til at de ofte er på tilbud i butikkene.

- Bama dominerer

Dagligvareekspert Odd Gisholt forteller at Bama har en stor del av ansvaret for prisene på frukt og grønt.

- All frukten man kjøper fra de tre kjedene som DinSide sjekket, kommer fra Bama, som eies av Norgesgruppen og Rema 1000. Bama er så dominerende i markedet at de har muligheten til å holde prisene kanskje litt vel høye.

- Absolutt å anbefale

Gisholt, som har fulgt den norske dagligvarebransjen i mange år og er tidligere rektor ved Norges Varehandelshøyskole, mener det er lurt å handle på grønnsakbutikkene.

- Hvis du har en slik grønnsakbutikk i nærheten, vil jeg absolutt anbefale at man bruker disse.

Han forteller at de lave prisene på grønnsakhandlene ofte skyldes lavere driftskostnader enn de dagligvaregigantene har.

- Slike grønnsakbutikker drives ofte av familier, som ofte fører til lavere lønnskostnader. De har som regel lavere leiekostnader, ettersom de som oftest ikke ligger på de dyreste beliggenhetene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer