Kosttilskudd forebygger slitasjegikt

Over 300.000 nordmenn lider av revmatisme. Den vanligste plagen er slitasjegikt, og den kan behandles med flere typer kosttilskudd.

Publisert
Sist oppdatert

Chondroitin, glukosamin og kollagen er naturlige byggesteiner for brusk i leddene våre. Flere kontrollerte studier av god kvalitet har vist at inntak av chondroitin, glukosamin og kollagen over uker til måneder medfører mindre smerter hos pasienter med slitasjegikt i knær hofter og andre ledd. I langtidsstudier er det vist at disse stoffene også forebygger videre brusktap og reduserer videre utvikling av artrose og slitasjegikt.

Glukosamin og chondroitin har effekt både på smerter og bruskhøyde ved slitasjegikt og det er ikke rapportert bivirkninger ved inntak av disse stoffene. Både chondroitin og glukosamin kan derfor trykt anbefales som kosttilskudd til pasienter med artrose eller slitasjegikt. Mange kvinner er arvelig disponert for polyartrose, som er slitasjegikt i flere ledd i hender og føtter, disse bør også ta disse stoffene som kosttilskudd før de får symptomer, siden det er vist at både glukosamin og chondroitin stopper bruskreduksjon i flere kontrollerte studier.

Chondroitin, glukosamin og kollagen kan vi få i oss naturlig via maten hvis vi er flinke til å gnage av brusk i nærheten av ben og ledd når vi spiser kjøtt, fugl og fisk. Mye rafinert kost disponerer for mangel av både vitaminer og mineraler. Når vi spiser renskåret kjøtt og kylling filet får vi i oss lite av disse stoffene som styrker og bygger opp brusk og bindevev i leddene og ryggen vår. For å kompensere for dette kan du venne deg til å gnage av brusk og sener på kyllinglårene og spise den myek brystfinnen som er svært rik på kollagen. Kosttilskudd med glukosamin, chondroitin og kollagen er laget av oppmalt brusk fra dyr, fugl og fisk. En annen kilde for glukosamin er rekeskall, så det er lurt å ikke rense rekene for nøye med heller la det bli igjen litt rester av de mykeste delene av rekeskallet som ikke er tungt fordøyelig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer