Kosttilskuddene markedsføres som naturlige og ufarlige alternativer til legemidler og kan i verste fall sette folks liv og helse i fare.
Det er et pilotprosjekt utført av Folkehelseinstituttet, Statens legemiddelverk og Mattilsynet som viser de oppsiktsvekkende resultatene.
- Kan være livsfarlig
Undersøkelsen avdekket ulovlige legemidler og helsefarlige stoffer i 21 av 82 kosttilskuddsprodukter, skriver Matportalen.no. Produktene som ble undersøkt, var markedsført som potensfremmende, oppkvikkende/energidrivende og slankende, og lovet stor virkning.
Avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk er ikke overrasket over resultatet. Det finnes mange slike produkter på markedet, og de er pratisk talt umulig å stoppe hvis produsenter ikke følger regelverket, sier han.
- Det kan være livsfarlig for pasienter med alvorlige sykdommer å ta enkelte av disse kosttilskuddene, sier han til DinSide Helse.
Les også: Populært naturlegemiddel kan gi slag
En ulovlig tilsetning av legemidler ble funnet i tre av de potensfremmende produktene. I ett av produktene var mengden over tre ganger høyere enn anbefalt av Legemiddelverket.
Hele 17 av de testede produktene inneholdt store mengder koffein, som er klassifisert som et legemiddel i Norge. En anbefalt døgndose av disse produktene inneholdt mer koffein enn det som er anbefalt.

- Svært alvorlig
- Det er svært alvorlig at noen produsenter tilsetter legemidler i kosttilskudd for å oppnå sterkere virkning. Forbrukerne har ingen mulighet til å vite hva produktene egentlig inneholder når stoffene ikke oppgis i merkingen, sier Anne Kristi Sommer, rådgiver i seksjon omsetning til forbruker ved Mattilsynets hovedkontor.
Les også: Piller på nett er russisk rulett
Kosttilskuddene markedsføres som naturlige og ufarlige alternativer til legemidler, og kan i verste fall sette folks liv og helse i fare, advarer hun.
- Det er synd at noen ødelegger for andre, siden det er mange seriøse aktører på markedet, sier Sommer til DinSide Helse.
- Folk bør være skeptiske til kosttilskudd som lover sterke virkninger. Dette gjelder spesielt slanke- og potensprodukter. En tommelfingerregel er at ingen naturmidler har sterke virkninger, sier Madsen.
Omsetningsforbud
Andre midler som ble påvist i undersøkelsen, var synefrin, et legemiddel med stimulerende effekt, og det sentralstimulerende middelet efedrin.
Analysene ble gjennomført i fjor, og Mattilsynet har umiddelbart satt i verk et omsetningsforbud for de ulovlige produktene, mens den ulovlige ingrediensen i enkelte produkter har blitt fjernet.