Kosttilskudd kan være livsfarlig

En av fire testede produkter inneholder ulovlige legemidler og helsefarlige stoffer, viser norsk undersøkelse.

Enkelte av kosttilskuddene kan i verste fall sette folks liv og helse i fare, advarer eksperter. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Enkelte av kosttilskuddene kan i verste fall sette folks liv og helse i fare, advarer eksperter. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er et pilotprosjekt utført av Folkehelseinstituttet, Statens legemiddelverk og Mattilsynet som viser de oppsiktsvekkende resultatene.

- Kan være livsfarlig

Undersøkelsen avdekket ulovlige legemidler og helsefarlige stoffer i 21 av 82 kosttilskuddsprodukter, skriver Matportalen.no. Produktene som ble undersøkt, var markedsført som potensfremmende, oppkvikkende/energidrivende og slankende, og lovet stor virkning.

Avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk er ikke overrasket over resultatet. Det finnes mange slike produkter på markedet, og de er pratisk talt umulig å stoppe hvis produsenter ikke følger regelverket, sier han.

- Det kan være livsfarlig for pasienter med alvorlige sykdommer å ta enkelte av disse kosttilskuddene, sier han til DinSide Helse.

Les også: Populært naturlegemiddel kan gi slag

En ulovlig tilsetning av legemidler ble funnet i tre av de potensfremmende produktene. I ett av produktene var mengden over tre ganger høyere enn anbefalt av Legemiddelverket.

Hele 17 av de testede produktene inneholdt store mengder koffein, som er klassifisert som et legemiddel i Norge. En anbefalt døgndose av disse produktene inneholdt mer koffein enn det som er anbefalt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer