- Kosttilskudd kan være skadelig

Fullstendig poengløst å ta kosttilskudd om du spiser sunt, mener anerkjent medisinsk rådgiver.

- Mange mennesker tror de kan redusere risikoen for å utvikle kreft ved å ta vitamintilskudd, men lite støtter dette, sier professor Martin Wiseman. Foto: Colourbox
- Mange mennesker tror de kan redusere risikoen for å utvikle kreft ved å ta vitamintilskudd, men lite støtter dette, sier professor Martin Wiseman. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Professor Martin Wiseman er medisinsk og vitenskapelig rådgiver for verdens kreftforskningsfond (WCRF). Han går nå ut og advarer folk mot overdrevent vitamininntak: Det kan gjøre mer skade enn godt, mener han.

Han er for øvrig ikke alene om å mene at vitamintilskudd er bortkastede penger.

- Kan være skadelig

Vitamintilskudd i små doser kan følge Wiseman være en verdifull sikkerhetsforanstaltning, men store doser kan det være direkte skadelig. For eksempel kan betakatoten øke risikoen for lungekreft hos røykere.

Vitaminguide fra A til Å

- Mange mennesker tror de kan redusere risikoen for å utvikle kreft ved å ta vitamintilskudd, men lite støtter dette, sier Wiseman ifølge den britiske storavisen Telegraph.

- Selv om visse kostholdsmønstre gir folk mye av næringsstoffer som kan beskytte mot kreft, betyr det ikke at den samme effekten oppnås ved å ta dette næringsstoffet i tablettform, forklarer professoren.

- Faktisk er det slik at store doser av enkelte næringsstoffer kan gi uforutsigbare og helseskadelige følger.

- Uforutsigbar effekt

Wiseman forklarer at selv om noen studier at vitamintilskudd i store doser har vist å gi en reduksjon i kreftrisikoen, så har andre studier vist det motsatte. Uansett vil disse kosttilskuddene bare ha blitt testet på et utvalg mennesker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer