Inkasso

Kraftig advarsel

Christoffer betaler fortsatt på kredittlån fra 2019. Unges forbruksgjeld vokser, sier forbrukerøkonom.

VOKSER: Kredittgjelda blant unge vokser. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
VOKSER: Kredittgjelda blant unge vokser. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Christoffer (23) har mange tusen kroner i utestående forbruksgjeld. Han betaler fortsatt på avdrag fra gamle kredittkort, og skulle ønske han aldri falt for fristelsen. Forbrukerøkonom sier at det er altfor lett å gå i fella.

Etter Christoffers eget ønske, er etternavnet utelatt og han er heller ikke avbildet i saken.

Alltid vært impulsiv

Høyt forbruk og impulsive kjøp førte til store regninger. Til slutt hadde han så mange gebyrer og utestående regninger at han i 2019 fikk sitt første kredittkort.

Kortet hadde en grense på 10 000 kr og var et student-kredittkort, som hadde svært behagelig rente. Ikke lenge etter kortet ble bestilt hadde det nådd maksgrensen. Christoffer fikk enda et kredittkort. Denne gangen var ikke rentene like snille.

- Det var da jeg begynte å skjønne at jeg hadde tatt vann over hodet. Til da hadde rentene bare vært tall som jeg ikke forsto. 23,1 i prosent rente sa meg ingenting.

Han beskriver det hele som et kynisk og skummelt system. De reelle konsekvensene av å ta i bruk små lån og kredittkort ble skrevet på en uforståelig måte for folk flest.

Lett å gå i fella

Forbrukerøkonom, Espen Østvold Rølla (38) er tidligere autorisert finansiell rådgiver, og har hjulpet flere barn og unge med privatøkonomiske spørsmål. Han har også holdt foredrag for skoler og bidratt med råd til privatpersoner.

Han forteller til DinSide at unge har mye mer forbruksgjeld nå enn før.

Når du kjøper bolig kan du få en maksimal lånesum på fem ganger inntekt, med lav rente. Det stilles krav til egenkapital og grundig vurdering av betalingsvilje, betalingsevne og sikkerhet. Samtidig er det nærmest null vurdering som må til for å ta opp lån til bil, forbruk og kredittkort.

Kreditter kastes etter oss til skyhøy rente. Rølla omtaler dette som et stort samfunnsproblem, og sier det er for lett å ta opp kreditt i dag.

- Det er rett og slett for liten kobling mellom alle mulige kreditter. Det er mulig å ta opp kreditt mange steder samtidig, til langt over betalingsevne.

Krøyp til korset

Selv etter flere gebyrer fra flere kreditorer fortsatte Christoffer med det impulsive forbruket. Han begynte å handle oftere på faktura. Uten evne til å betale verken gebyrer på kredittkort eller noen av regningene, vokste angsten. Inkassokravene strømmet inn.

- Jeg klarte ikke å holde meg. Det var og er et stort problem for meg.

Christoffer visste at han hadde et stort problem, men rettferdiggjorde situasjonen til seg selv. Han sa gjentatte ganger at han hadde kontroll. Noe han ikke hadde. Han hadde til slutt flere tusen kroner i utestående regninger. Uten evne til å betale selv. Han måtte ringe hjem.

- Jeg tar dårlige valg fordi andre rydder opp. Jeg er like avhengig av foreldrene mine som da jeg var 10 år. Vi er nødt til å eksponeres og lære om økonomi, før vi er gamle nok til å styre økonomien vår selv. Det har vært mange ydmyke samtaler hjemme etter dette også.

Unge blir gjeldsslaver

- Det er altfor lett. Det er et stort samfunnsproblem, sier Rølla til DinSide.

Ifølge Forbrukerøkonomen er det mange unge som finansierer daglig bruk til nødvendige ting som mat og medisiner, for å klare seg gjennom den dyre tida vi er i.

- Det er en ond sirkel som er tung å komme ut av uten hjelp. Så hvis du kan, søk hjelp! Man kan kontakte banken, kommunen, og de man skylder penger, og forklare situasjonen.

Han sier at man burde ta kontakt før inkassokravene kommer. Selv om det kan oppleves som et nederlag eller stigmatiserende, er det å komme på rett kjøl verdt steget.

Les den lille skriften

Om man mot formodning skal få et kredittkort, eller ta forbrukslån, må man lære seg hva den lille skriften betyr. Det er et regnestykke som viser et eksempel på hvor mye det koster å ta opp lånet. Dette er det ikke mange i Christoffers situasjon som tenker på.

Et forbrukslån kan ha gebyr før du starter lånet. Det kalles etableringsgebyr. Månedlig, termin- og administrasjonsgebyr er gebyrer for å beholde og betale lånet.

Lånesummen skal betales tilbake med både gebyrer og rente. Gebyr pluss renten (nominell rente) gir en total sum. Eller, «effektiv rente». Den er veldig høy på kredittlån fordi banken ikke har sikkerhet i bolig eller bil. Banken kan derfor ikke selge noe for å få inn pengene sine.

FALSK: Ser du hvilke av disse merkene som er falsk? Det ene merket brukes dersom den tilfredsstiller de europeiske CE-kravene. Video: Embla Hjort-Larsen / Kristin Sørdal / NTB Vis mer

Betaler fortsatt på lånet

Etter den store smellen i 2019, fikk Christoffer refinansiert sine kredittlån. Han betaler fortsatt avdrag i dag. Han skulle ønske han visste bedre.

- De reelle intensjonene til de som tilbyr deg kreditt, er å tjene penger selv. Vær kritisk, alltid.

Christoffer sier at økonomi er noe som absolutt burde læres. Han er ikke den eneste på hans alder som ikke evner å styre en selvstendig økonomi. Fristelser som kredittkort, forbrukslån og faktura kan bli vanskelig å styre unna hvis man allerede er impulsiv.

Han tror at dette er skamfullt for mange å snakke om. Det var og er det for ham. Regningene har vært som gnagsår i skoene. Dette slet etter hvert på hans mentale helse.

- Det sliter enormt på psyken. Du spør deg selv: «Hvorfor har ikke jeg den evnen og selvkontrollen andre har?» Du føler at du mislykkes. Så ikke gå i fella. Når de ikke tar bakgrunnssjekken, må du gjøre det!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer