Inkasso

Kraftig advarsel

Christoffer betaler fortsatt på kredittlån fra 2019. Unges forbruksgjeld vokser, sier forbrukerøkonom.

VOKSER: Kredittgjelda blant unge vokser. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
VOKSER: Kredittgjelda blant unge vokser. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Christoffer (23) har mange tusen kroner i utestående forbruksgjeld. Han betaler fortsatt på avdrag fra gamle kredittkort, og skulle ønske han aldri falt for fristelsen. Forbrukerøkonom sier at det er altfor lett å gå i fella.

Etter Christoffers eget ønske, er etternavnet utelatt og han er heller ikke avbildet i saken.

Alltid vært impulsiv

Høyt forbruk og impulsive kjøp førte til store regninger. Til slutt hadde han så mange gebyrer og utestående regninger at han i 2019 fikk sitt første kredittkort.

Kortet hadde en grense på 10 000 kr og var et student-kredittkort, som hadde svært behagelig rente. Ikke lenge etter kortet ble bestilt hadde det nådd maksgrensen. Christoffer fikk enda et kredittkort. Denne gangen var ikke rentene like snille.

- Det var da jeg begynte å skjønne at jeg hadde tatt vann over hodet. Til da hadde rentene bare vært tall som jeg ikke forsto. 23,1 i prosent rente sa meg ingenting.

Han beskriver det hele som et kynisk og skummelt system. De reelle konsekvensene av å ta i bruk små lån og kredittkort ble skrevet på en uforståelig måte for folk flest.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer