- Kraftig fall i matvareprisene

Matprisene gikk ned med 2,4 prosent fra juli til august.

BILLIGERE MATVARER: Matprisene gikk ned med 2,4 prosent fra juli til august. - Det er vanlig at matvareprisene går ned i forbindelse med typiske tilbudsperioder som jul, påske og skolestart. Nedgangen er derimot større enn ventet, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare. Foto: Hanna Sikkeland
BILLIGERE MATVARER: Matprisene gikk ned med 2,4 prosent fra juli til august. - Det er vanlig at matvareprisene går ned i forbindelse med typiske tilbudsperioder som jul, påske og skolestart. Nedgangen er derimot større enn ventet, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare. Foto: Hanna Sikkeland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tall fra SSB viser at matvareprisene gikk ned med 2,4 prosent fra juli til august.

Matvareprisene drar ned det generelle prisnivået. Fra august 2018 til august 2019 økte konsumprisindeksen (KPI) med 1,6 prosent, mens prisene på mat og alkoholfri drikke økte med 0,9 prosent.

Hva er KPI?

Konsumprisindeks, KPI, er en indeks som viser endringer i prisene på varer og tjenester som kjøpes av husholdninger, sammenlignet med et basisår.

De varer og tjenester som utgjør det meste av husholdningsbudsjettet, tillegges størst vekt. Den prosentvise endringen i konsumprisindeksen brukes ofte som et mål på inflasjonen. (Kilde: Store norske leksikon)

- Tilbud før skolestart

- Det ble i august observert tilbudsaktivitet på en rekke varer som kan knyttes til skolestart, som f.eks. ulike typer pålegg til nista og diverse mellommåltider. I tillegg viste sjokolade og ferdigmiddag reduserte priser, forklarer Janne Myklebust, rådgiver i SSB.

- Det er vanlig at matvareprisene går ned i forbindelse med typiske tilbudsperioder som jul, påske og skolestart. Nedgangen er derimot større enn ventet, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Den gjennomsnittlige nedgangen for matvareprisene fra juli til august de siste 10 åra er -1,3 prosent, årets nedgang er altså langt sterkere enn gjennomsnittet.

− Konkurransen i dagligvaremarkedet er sterk, og krigen på typiske skolestart-varer har vært ekstra hard i år. Derfor går matvareprisene ned mer enn ventet. Konsumprisindeksen målt over de siste 12 månedene for matvarer har vært lavere enn hovedindeksen hver måned siden desember i fjor. Dette kommer forbrukerne til gode, uttaler Størksen i en pressemelding.

Ifølge den Europeiske kjøpekraftsundersøkelsen hadde Norge i 2018 Europas høyeste prisnivå for mat og alkoholfri drikke. Prisnivået lå 63 prosent over gjennomsnittet i EU – og 40 prosent over Sverige.

Flyreiser også billigere

Konsumprisindeksen falt med 0,7 prosent fra juli til august 2019.

Ifølge SSB, er de viktigste bidragsyterne til nedgangen i KPI reduserte priser på flyreiser, samt matvarer og alkoholfrie drikkevarer.

Passasjertransport med fly viste et prisfall på 21,1 prosent i august, som ifølge SSB er en utvikling ikke ulik august tidligere år.

De kommenterer i tillegg at det også i år ble det registrert tilbudsaktivitet for møbler i august. Gruppen møbler, tepper og annet gulvbelegg viste en prisnedgang på 5,4 prosent, og bidro dermed til en nedgang i KPI.

Tannhelsetjenester trakk i motsatt retning og dempet nedgangen i KPI, med en prisoppgang på 7,2 prosent fra forrige måling i januar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer