Kraftig øking i farlige lån

Avdragsfrie lån er attraktive - og flere banker klapper i hendene over gode vekstresultater. Forbrukerne burde kanskje gjøre det motsatte.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Avdragsfrie lån, boligkreditt - eller noe helt annet. Kjært barn har mange navn. Men felles for alle disse lånevariantene er at du slipper å betale avdrag i et visst antall år - i noen tilfeller i hele 20 år.

Vekstmarked

Det har lenge vært mulig å få til en individuell avtale med banken om å få et visst antall år med avdragsfrihet på boliglånet. Men nyere er det at enkelte banker markedsfører slike produkter meget målrettet.

Privatbanken har hatt slike lån i om lag 1,5 år nå. Og banken er fornøyd med utviklingen.

- Vårt pauselånsprodukt har hatt en veldig bra vekst, og det står nok for om lag 75 prosent av hele veksten i vårt lånemarked, forteller leder for personmarked i Privatbanken, Bjørn Havsgård.

Bilde: Per Ervland
Bilde: Per Ervland Vis mer


Han tilføyer at veksten i år - og bare for pauselånsproduktet - har vært på 450 millioner kroner.

TRYKK HER FOR Å SE HVA FORBRUKERRÅDET OG EN BI-REKTOR MENER OM AVDRAGSFRIE LÅN.

Alle aldersgrupper

Ifølge Havsgård er det både yngre (som etablerer seg for første gang), og eldre (som ønsker penger frigitt), som søker om pauselån hos Privatbanken.

Men er ikke dette en farlig trend, når man kan ende opp med å sitte med et boliglån i over 40 år før det er nedbetalt?

- Vi kredittsjekker de som får tilbudt slike lån, og det er ikke alle som får 20 års avdragsfrihet. Vi krever også at kunden faktisk har råd til å betale avdragene, for å få lov å få avdragsfriheten, avslutter han.


42 prosent er avdragsfritt

Nordeas tilsvarende produkt Boligkreditt, og andre typer avdragsfrie lån banken tilbyr, har også økt betydelig.

- Jeg kan si at det er blitt veldig, veldig godt mottatt i markedet, og at markedet for slike produkter har økt kraftig, sier Trine Saltnes Skjerdingstad, produktansvarlig for utlånsprodukter i Nordea.

Ifølge Saltnes Skjerdingstad er det nå hele 42 prosent av Nordeas lånekunder som har en form for boligkreditt eller et avdragsfritt lån.

Hun har ikke tall på hvor stor økingen har vært, for eksempel det siste året. Men kan likevel gi en pekepinn:

- For ett år tilbake var en sjettedel av våre nye lån av typen Boligkreditt. I dag er det rundt 25 prosent, sier Saltnes Skjerdingstad.

Merk: Boligkreditt er altså bare en andel av denne låntypen. I tillegg kommer vanlige avdragsfrie lån.

Kjempepopulært i Danmark

De avdragsfri lånene har også festet seg godt og grundig på det danske markedet de senere årene - og det er spesielt populært for de som skal kjøpe hus for første gang.

I danske medier skrives det blant annet at det er så mange som velger disse lånene nå, at det kan være en trussel mot det danske boligmarkedet.

Fredag kunne finansavisen www.stox.dk melde at eksperter advarer unge som skal kjøpe bolig første gang.

- Har du ikke en solid egenkapital, og faller boligprisene, risikerer du å sitte igjen med et "svart hus". Det betyr at du eier et hus, som er mindre verdt enn det lånet du har. Og det er jo absolutt ikke en ettertraktet situasjon, sier sjeføkonom i BG Bank, Anne Buchardt, til www.stox.dk.

Rådet fra noen av de danske ekspertene er derfor: Ikke ta opp et avdragsfritt lån dersom du ikke har råd til å betale avdragene.

Hva mener du? Er avdragsfrie lån et godt alternativ for de som ikke har så god råd eller ønsker å begynne å betale avdrag med en gang, eller er det farlig å basere økonomien sin på å bruke 40 år på å nedbetale et boliglån? Si din mening i diskusjonsgruppen nedenfor.

SJEKK OGSÅ HVA FORBRUKERRÅDET OG EN BI-REKTOR MENER OM LÅNENE.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer