Piratkopierte varer

Kraftig økning i piratkopierte varer

Import av piratkopierte varer til Europa er i sterk vekst, ifølge en fersk europeisk rapport.

PIRATHANDELEN VOKSER: En fersk rapport viser at handel med piratkopierte varer øker kraftig. Nå utgjør den 6,8 prosent av den samlede importen til Europa, 121 milliarder euro per år. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
PIRATHANDELEN VOKSER: En fersk rapport viser at handel med piratkopierte varer øker kraftig. Nå utgjør den 6,8 prosent av den samlede importen til Europa, 121 milliarder euro per år. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har tidligere skrevet om det økende problemet med piratkopierte varer. Så seint som i januar fortalte vi om hvordan en EU-rapport om piratkopier fra 2018 fastslår at det ble stoppet produkter ved ankomst til Europa til en verdi av 580 millioner euro - som tilsvarer rundt 5,6 milliarder kroner.

Nå har Varemerke- og designmyndigheten for EU, European Union Intellectual Property Office (EUIPO) og OECD (organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) sammen studert omfanget av den globale handel med forfalskede varer.

- Urovekkende!

Denne siste rapporten viser at problemet med forfalskninger i verdenshandelen er blitt mer alvorlig:

Forfalskede varer er nå beregnet å utgjøre så mye som 3,3 prosent av verdenshandelen. I en tidligere kartlegging, fra 2013, var tallet 2,5 prosent.

Andelen piratkopier utgjør nå 6,8 prosent av den samlede importen til Europa. Da samme studie ble gjennomført med tall fra 2013 var andelen på 5 prosent.

- Utviklingen er svært urovekkende, sier Hedvig Bengston, prosjektleder for norske myndigheters opplysningsside Velgekte.no.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer