Piratkopierte varer

Kraftig økning i piratkopierte varer

Import av piratkopierte varer til Europa er i sterk vekst, ifølge en fersk europeisk rapport.

PIRATHANDELEN VOKSER: En fersk rapport viser at handel med piratkopierte varer øker kraftig. Nå utgjør den 6,8 prosent av den samlede importen til Europa, 121 milliarder euro per år. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
PIRATHANDELEN VOKSER: En fersk rapport viser at handel med piratkopierte varer øker kraftig. Nå utgjør den 6,8 prosent av den samlede importen til Europa, 121 milliarder euro per år. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har tidligere skrevet om det økende problemet med piratkopierte varer. Så seint som i januar fortalte vi om hvordan en EU-rapport om piratkopier fra 2018 fastslår at det ble stoppet produkter ved ankomst til Europa til en verdi av 580 millioner euro - som tilsvarer rundt 5,6 milliarder kroner.

Nå har Varemerke- og designmyndigheten for EU, European Union Intellectual Property Office (EUIPO) og OECD (organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) sammen studert omfanget av den globale handel med forfalskede varer.

- Urovekkende!

Denne siste rapporten viser at problemet med forfalskninger i verdenshandelen er blitt mer alvorlig:

Forfalskede varer er nå beregnet å utgjøre så mye som 3,3 prosent av verdenshandelen. I en tidligere kartlegging, fra 2013, var tallet 2,5 prosent.

Andelen piratkopier utgjør nå 6,8 prosent av den samlede importen til Europa. Da samme studie ble gjennomført med tall fra 2013 var andelen på 5 prosent.

- Utviklingen er svært urovekkende, sier Hedvig Bengston, prosjektleder for norske myndigheters opplysningsside Velgekte.no.

Hun påpeker at ingen vet hva piratkopierte produkter inneholder, og hvilken skade de kan påføre forbrukeren.

Og det er heller ikke småpenger det er snakk om; ifølge OECD og EUIOP-rapporten tilsvarer denne handelen 121 milliarder euro per år.

På verdensbasis kan det være snakk om 509 milliarder amerikanske dollar; 3,3 prosent av verdenshandelen.

Inntar flere næringer

Den nye studien viser også at falske produkter finnes i et stort og økende antall næringer, og har sitt opprinnelse i en rekke land.

Piratkopier og varemerkeforfalskinger kommer fra alle kontinenter, men Kina og Hongkong er fortsatt de stedene flest av disse varene kommer fra.

Patenstyret i Norge bemerker at piratkopierte varer har inntatt alle typer bransjer, og at du nå finner piratvarer som sko, leketøy, mat og drikke, telefoner, batterier, elektriske produkter, klokker og medisiner - og det er bare noe av det som forfalskes.

Piratkopier er høyst til stede også blant norske forbrukere. En undersøkelse fra 2018 gjennomført av Toll og Patentstyret, viser at 24 prosent av norske forbrukere har kjøpt piratkopierte produkter.

Mye av handelen med piratvarer distribueres gjerne via små postforsendelser, som er en utfordring for tollmyndighetene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer