Svindel

- Kraftig økning

Nylig meldte Økokrim om et rekordhøyt antall bedragerier i fjor. Fagleder i Sparebank 1 SR- bank mener svindel stadig blir en større trussel.

SVINDEL-LEDER: Marit Sola tror vi vil se en økning i ulike typer phising og investeringssvindel. Foto: Mari Løvås
SVINDEL-LEDER: Marit Sola tror vi vil se en økning i ulike typer phising og investeringssvindel. Foto: Mari Løvås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fagleder Marit Sola i SpareBank 1 SR-Bank mener svindel stadig blir en større trussel.

Svindel-lederen tror vi vil se en økning i ulike typer nettfisking, også kjent som phishing, og investeringssvindel, men også muldyrsaker – hvor kundene deres ubevisst låner ut sine kontoer til kriminelle nettverk.

Phishing er en form for nettsvindel, som stadig blir mer utbredt.

- Det er et økende samfunnsproblem, uttalte Morten Halvorsen, seniorrådgiver i IT-selskapet Procano til DinSide i starten av februar.

Økokrim meldte nylig at det var et rekordhøyt antall bedragerier i fjor.

Sparebank 1 SR-Bank oppdaget i snitt 90 mistenkelige tilfeller hver måned, de siste åtte månedene i 2022.

I år tror fagleder Marit Sola de vil få over 50 svindelforsøk i uka, noe som tilsvarer mer enn en dobling fra året før.

- Alt tyder på at vi vil se en kraftig økning i år.

Mer avansert

I takt med utviklingen av dagens teknologi, utvikler også svindelforsøkene seg.

- En annen trend for 2023 er at svindlerne smartere og avanserte – med bedre teknikk og språk. De bygger opp case som er nokså kompliserte. Der de lager «utfordringer» for kundene – som de selv kontakter dem om etterpå med en «løsning», forklarer Sola.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer

Hun påpeker også at nordmenn har mye tillit, og dette kan fort bli utnyttet av nettkriminelle.

- Norge er som en honningkrukke for tyver og svindlere, sier Sola.

- Hvis noen sier de er fra politiet – eller fra banken – så tror folk på det i Norge. Så når vi snakker om tilliten som det fineste med det norske samfunnet, er svindel-faren en av nedsidene, fortsetter hun.

Sola forklarer at det er lite man vet helt sikkert, men IP-adressen tyder på at det er mye fra Øst-Europa, men også Afrika.

- Selv om vi antar at de fleste svindlerne bor i utlandet, hører vi at de fleste samtalene som kommer inn til kundene våre, er på høflig og svært veltalende norsk. Derfor antar vi at det som regel er nordmenn involvert, sier hun.

Vær kritisk

Svindel-lederen har et klart råd:

Stopp, tenk og vurder.

- Du skal ikke svare hvis du får en SMS eller en telefon fra utlandet som du ikke venter. Du må være kritisk til alle unaturlige henvendelser.

Hun tipser også om å rydde i sosiale medier og sjekke vennelistene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer