Priser på byggevarer

- Kraftig prisøkning

Flere faktorer har ført til en kraftig prisøkning på byggevarer, og prisene skal etter alt å dømme videre oppover.

PRISOPPGANG: Flere faktorer som har slått til samtidig, har ført til en kraftig prisøkning på trevare - og prisene skal videre oppover. Foto: NTB
PRISOPPGANG: Flere faktorer som har slått til samtidig, har ført til en kraftig prisøkning på trevare - og prisene skal videre oppover. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du pusse opp i sommer er det kanskje lurt å handle inn materialene allerede nå:

Byggevarebransjen varsler nemlig om en ytterligere prisøkning fra 1. juni, etter at prisene allerede har økt betraktelig det siste året.

Foreningen Norske Trevarer sier til Dinside at global trevaremangel ligger bak en allerede kraftig prisøkning.

- Kraftig prisøkning

- Det stemmer at det er en global trevaremangel. Det er sammensatte årsaker til dette, forteller Hilde Widerøe Wibe, daglig leder i Norske Trevarer til Dinside, og forklarer bakgrunnen for mangelen på trevare:

- Det er blitt en voldsom etterspørsel etter tre i hele verden, spesielt i Europa og USA. Mange har fått opp øynene for tre som bærekraftig råvare til både bygg og innredning, og denne trenden er blitt forsterket av coronapandemien som har medført en storstilt renovasjonsbølge. Alle vil pusse opp, sier Widerøe Wibe.

- I tillegg har Canada, som er en av verdens største produsenter av trelast, fått store barkebilleskader på sin eksport og restriksjoner på hogst. Alt dette er har ført til økte leveringstider og kraftig prisøkning på tre, forklarer hun.

HAGEGLEDE: Ekspertene forteller deg hvordan du kan skape koselige soner og romfølelse på uteområdet. Video: Linn Merete Rognø / Tom Egeberg Hvål. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Aslaug Koksvik, bransjedirektør i Virke Byggevarehandel, bekrefter tendensene:

- Det har vært en vinter hvor mye norsk skog ble skadet etter stort snøfall, i tillegg har skog i Canada har vært utsatt for barkebilleangrep, som gjør at USA henvender seg til det europeiske markedet for trevirke. Det siste året har det også vært ekstra stor etterspørsel etter trematerialer både i Norge og internasjonalt. Til sammen har dette ført til at etterspørselen er større enn tilbudet, forteller Koksvik.

- Unormal prisoppgang

Ifølge Koksvik har disse hendelsene som har slått til samtidig, bidratt til en betydelig prisøkning på trevarer.

- I sum har vi hittil i år hatt en prisøkning på cirka 50 prosent. Forbrukerne må derfor belage seg på at det i tiden fremover blir dyrere å kjøpe trelast, påpeker hun.

Norsk Trevirke forteller at hele 98 prosent av deres medlemmer sier de har opplevd en unormal prisoppgang på råvarer/byggevarer.

- Konsekvensen blir da også at ferdige produkter blir dyrere. Konkret hvor mye er vanskelig å si, men det kan være mellom 10 og 20 prosent, mener Widerøe Wibe.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer