NVE og Energi Norge spår høyere nettleiepriser

Kraftige kaffemaskiner kan øke nettleien din

Effektkrevende elektrisk utstyr i norske husholdninger kan føre til 30 prosent økt nettleie. Med enkle grep kan du redusere nettleieprisen.

KREVENDE KAFFE: Den tradisjonelle kaffekjelen har for lengst blitt erstattet av effektkrevende maskiner, og NVE mener at disse er med på å øke nettleien for norske husholdninger. Foto: Stratman.
KREVENDE KAFFE: Den tradisjonelle kaffekjelen har for lengst blitt erstattet av effektkrevende maskiner, og NVE mener at disse er med på å øke nettleien for norske husholdninger. Foto: Stratman. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje elbil og høytrykkspyler stående i garasjen, og induksjonstopp og nespressomaskin på kjøkkenbenken.

Nettleie

Nettleie er prisen du betaler for å få overført strøm til huset ditt.

Når du bruker strøm må du betale for to produkter: Du betaler en kraftpris for strømmen du kjøper fra kraftleverandøren du har valgt. I tillegg betaler du nettleie til det lokale nettselskapet for transport av denne strømmen.

Nettleien skal gi nettselskapet inntekter til dekning av kostnadene ved transport av strøm, gi effektiv drift, utnyttelse og utvikling av nettet. Det er nettselskapet selv som fastsetter nettleien, men NVE kontrollerer at inntekten nettselskapet henter inn gjennom nettleien ikke er høyere enn det nettselskapet totalt har lov til å ta seg betalt fra sine kunder.

Kilde: NVE

Dette er effektkrevende elektrisk utstyr som bruker mye energi på én gang. Livsstilen til stadig flere nordmenn består av denne typen utstyr, og det kan koste deg dyrt.

Per Sanderud, direktør i Norges vassdrags- og energibyrå (NVE), sa til NRK i september at nettleien kan stige med hele 30 prosent.

- Det er forventet at nettleien kommer til å stige framover. Økt behov for hurtigladere til elbil, samt mer strømbruk til oppvarming og elektriske apparater, gjør at strømnettet mange steder må forsterkes, sier Torfinn Jonassen, seksjonssjef for regulering av nettjenester i NVE.

Samlet energibruk i norske husholdninger øker ikke nødvendigvis, problemet er snarere at mye elektrisk utstyr brukes samtidig. Ettersom nettet må dimensjoneres etter de timene det brukes mest, krever dette økte investeringer i nettet, ifølge Jonassen.

Forventer ti prosent høyere nettleie

Også Energi Norge spår økte nettleiepriser framover, men noe lavere enn NVE. De estimerer en oppgang på ti prosent fram mot 2023.

- Fram til 2025 er investeringsbehovet regnet til å være 140 milliarder kroner. Mye av kraftnettet nærmer seg pensjonsalder og må skiftes for å opprettholde trygg strømforsyning, samt imøtekomme nye forbruksvaner og elektrifiseringen av samfunnet, sier Aslak Øverås, informasjonssjef i Energi Norge.

Medlemsbedriftene til Energi Norge står for 99 prosent av kraftproduksjonen og dekker om lag 90 prosent av strøm- og nettkundene i Norge.

Økte strømpriser i andre kvartal

Tall fra SSB mandag viser at den totale strømprisen for norske husholdninger økte med 7,5 prosent i andre kvartal sammenlignet med samme tid i fjor.

Nettleien utgjorde i snitt 27,9 øre per kilowattime av strømprisen, som er en oppgang på i overkant av to prosent.

- Det er primært kraftprisen som har økt. Denne fastsettes i et konkurranseutsatt marked, og vil variere naturlig med tilbud og etterspørsel, sier Jonassen i NVE.

Husholdninger med kontrakter med variabel pris hadde den dyreste kontraktstypen i andre kvartal, mens nye fastpriskontrakter med varighet på inntil ett år hadde den billigste kontraktstypen, skriver SSB.

Slå av varmekablene mens potetene koker

I dag består nettleien for de fleste forbrukere av et fastledd og et energiledd. Dermed vil tiltak som reduserer bruken av energi også redusere den enkeltes nettleie.

NVE vil i løpet av året sende ut på høring et forslag om mer effektbasert nettleie. Da vil kunder som har mulighet til å jevne ut høyt forbruk kunne spare nettleie.

- Dette kan for eksempel være å lade elbilen om natta når annet forbruk er lavt. En smartere bruk av strømnettet kan utsette eller spare samfunnet for investeringer i nytt strømnett, noe som vil være gunstig for alle strømkundene, sier Jonassen.

Energi Norge slår også et slag for smartere strømbruk i norske husholdninger.

- Hvis alle kommer hjem fra jobb, setter elbilen til lading og koker poteter samtidig, blir belastningen i strømnettet svært høy. Da må vi enten bygge ut nettet slik at det tåler slik belastning, eller finne måter å fordele strømforbruket på over tid, sier Øverås.

Vær smart, få prisavslag

Innføring av smarte strømmålere vil gjøre det mulig å premiere kunder som jevner ut strømforbruket sitt ved at nettleien deres blir lavere.

Aslak Øverås, informasjonssjef i Energi Norge. Foto: Christel Nordhagen.
Aslak Øverås, informasjonssjef i Energi Norge. Foto: Christel Nordhagen. Vis mer

- Det finnes allerede smarthusløsninger som kan hjelpe oss med å skru av varmekabler og varmtvannstank i den travleste timen, uten at du som forbruker vil merke noe, sier Øverås.

Resultatene av smarte, strømsparende tiltak vil for alvor vise seg rundt femten måneder fram i tid og videre utover.

Innen 1. januar 2019 får nemlig alle norske strømkunder installert nye strømmålere, som er smartere enn de gamle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer