NVE og Energi Norge spår høyere nettleiepriser

Kraftige kaffemaskiner kan øke nettleien din

Effektkrevende elektrisk utstyr i norske husholdninger kan føre til 30 prosent økt nettleie. Med enkle grep kan du redusere nettleieprisen.

KREVENDE KAFFE: Den tradisjonelle kaffekjelen har for lengst blitt erstattet av effektkrevende maskiner, og NVE mener at disse er med på å øke nettleien for norske husholdninger. Foto: Stratman.
KREVENDE KAFFE: Den tradisjonelle kaffekjelen har for lengst blitt erstattet av effektkrevende maskiner, og NVE mener at disse er med på å øke nettleien for norske husholdninger. Foto: Stratman. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje elbil og høytrykkspyler stående i garasjen, og induksjonstopp og nespressomaskin på kjøkkenbenken.

Dette er effektkrevende elektrisk utstyr som bruker mye energi på én gang. Livsstilen til stadig flere nordmenn består av denne typen utstyr, og det kan koste deg dyrt.

Per Sanderud, direktør i Norges vassdrags- og energibyrå (NVE), sa til NRK i september at nettleien kan stige med hele 30 prosent.

- Det er forventet at nettleien kommer til å stige framover. Økt behov for hurtigladere til elbil, samt mer strømbruk til oppvarming og elektriske apparater, gjør at strømnettet mange steder må forsterkes, sier Torfinn Jonassen, seksjonssjef for regulering av nettjenester i NVE.

Samlet energibruk i norske husholdninger øker ikke nødvendigvis, problemet er snarere at mye elektrisk utstyr brukes samtidig. Ettersom nettet må dimensjoneres etter de timene det brukes mest, krever dette økte investeringer i nettet, ifølge Jonassen.

Forventer ti prosent høyere nettleie

Også Energi Norge spår økte nettleiepriser framover, men noe lavere enn NVE. De estimerer en oppgang på ti prosent fram mot 2023.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer