Kraftige prisforskjeller på strøm

...men nå skal strømmen i Sør-Norge bli dyrere.

Publisert
Sist oppdatert
Jeg tror på jevnt høyere priser, dessverreBjørn Skaret i Ustekveikja Energi


Akkurat nå er det gigantforskjeller på strømprisen mellom nord og sør. Norges vassdrags- og energidirektorat melder om gjennomsnittlig børspris på kraft på 43 øre/kWt i Nord-Norge og 40 øre/kWt i Midt-Norge. I Sør-Norge, derimot, ligger strømprisen på utrolige 12 øre/kWt.

Nå varsler strømselskapene at prisene kommer til å jevne seg ut.

Kjapt og enkelt: Finn billigst strøm der du bor

Venter jevnere pris

- Prisene i Sør-Norge er spesielt lave akkurat nå, sier daglig kleder i Ustekveikja Energi, Bjørn Skaret.

Han advarer sørlendingene mot å bli vant med den lave prisen.

Bjørn Skaret, Ustekveikja Energi
Bjørn Skaret, Ustekveikja Energi Vis mer


- Forskjellene framover vil avta, og det om forholdsvis kort tid. Jeg har en bestemt dato som jeg tror prisene vil snu, men det har jeg ikke lyst til å fortelle deg, sier Skaret.

Han er ganske sikker på at prisene i sør skal oppover.

- Jeg tror på jevnt høyere priser, dessverre, sier han.

Katarina Finneng, Hafslund
Katarina Finneng, Hafslund Vis mer


Hafslund varsler også at prisen i sør vil gå opp.

- Sånn som det ser ut nå, ser det ut til at markedet kommer til å vende oppover i sør, sier informasjonssjef i Hafslund, Katarina Finneng.

Og av grunnene til at prisen skal opp, er det spesielt én faktor som kan bli utslagsgivende.

- Det at det har vært varmt og tørt i sør kan tyde på at prisen går opp igjen, sier Finneng.

Skaper problemer

Det er mange grunner til den ujevne strømprisen.

- Prisforskjellen skyldes spesielle forhold i vinter, med litt mer snø i fjellene enn normalt. Dessuten har en mild vinter først til lavere forbruk i sør, sier han.

Feil i systemene ved utenlandsforbindelsene må også ta en del av støyten, siden norsk strømpris er kraftig påvirket av hva som skjer over landegrensene.

- Det er mange forhold som påvirker kraftprisene. Vi er mye mer avhengige av hva som skjer i Europa nå enn før, av kull, gass og olje. Dermed er Europa mer med å styre strømprisene, sier Skaret.

De store prisforskjellene på strøm skaper problemer for selskaper som tilbyr samme strømpris over hele landet.

- Det gjør det vanskeligere for oss. Vi taper på kundene i nord, og vinner på kundene i sør, sier Skaret i Ustekveikja Energi.

Spare strøm?

Olje- og energiminister Åslaug Haga gir deg sine tre beste strømsparetips.


Les også: Variabel, spot eller fastpris?

Finn billigste strøm for deg

Hvilket strømselskap er billigst for deg? Lønner det seg å velge et landsdekkende selskap, eller bør du gå for en lokal strømleverandør?

Med DinSides strømkalkulator kan du finne lett ut hvilke strømselskap, og strømplan som passer best for deg.

Et raskt søk strømkalkulator viser hvor mye du kan spare på å velge rett strømleverandør. For eksempel bruker et normalt hus eller en stor leilighet cirka 20.000 kWt i løpet av året. Bor du i Bergen eller Oslo sparer du nær 2.700 kroner i året på variabel strømpris på å velge billigste strømleverandør i stedet for den dyreste.

Billigst og dyrest - hele tiden

Prisen på strøm varierer voldsomt i løpet av året, og selv om du velger den billigste strømleverandøren nå, er det ikke sikkert selskapet vil være billigst om noen uker.

Likevel er det noen selskaper som nesten alltid tilbyr den billigste strømprisen, mens andre selskaper ofte ligger i andre enden av skalaen. Da DinSide sjekket strømprisene for en kort stund tilbake, fant vi ut at alle de fem leverandørene som tilbød billigst variabel pris, hadde ligget under prisgjennomsnittet over lengre tid.

Tilsvarende viste det seg at de dyreste selskapene akkurat da, hadde ligget over snittet det siste året. Dette er selvfølgelig ingen regel, og vi skal være forsiktige med å henge ut de dyreste selskapene akkurat nå. Ta likevel en titt på vår strømkalkulator for å sjekke om du betaler uforholdsmessig mye for strømmen der du bor.

Les også: Her er strømmen billigst og dyrest

KILDER: Nve, Konkurransetilsynet, og DinSides strømkalkulator

PERSONLIG ØKONOMI:


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer