Tibber:

Kraftige reaksjoner

Strømselskapet Tibber får kritikk etter fakturaendring.

ENDRER PRAKSIS: Fra neste regning (om to dager) endrer Tibber faktureringsrutinene. Pål Joakim Pollen
ENDRER PRAKSIS: Fra neste regning (om to dager) endrer Tibber faktureringsrutinene. Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tibber, som har vært blant pionérene på smart strømbruk, har hanket inn mange kunder de senere årene.

Selskapet byr på én strømavtale, som koster 39 kroner måneden i fastbeløp med ett øre i påslag, og er med det blant de rimeligere strømselskapene. De er også kjent for å ha en rikholdig app, med en egen butikk med strømdingser, som blant annet lar deg følge bruken i sanntid, justere elbilladinga til å lade når strømmen er billigst og den slags.

Endrer faktureringen

Nå endrer Tibber måten man faktureres på, og i en e-post sendt ut til kundene forklares endringen. Tibber-kunder må på neste faktura (som kommer om to dager) betale for halvannen måneds forbruk: Det reelle forbruket i september, pluss det Tibber estimerer for halve oktober.

Måneden etter vil man betale for reelt forbruk siste halvdel av oktober pluss forventet forbruk første halvdel av november. I tillegg korrigeres fakturaen for reelt forbruk fra første halvdel av oktober mot det som var stipulert. Og så videre.

Kraftige reaksjoner

Høye strømpriser og høye renter

Tibber forklarer denne endringen med økte kostnader. Frem til kunden har betalt fakturaen er det strømselskapet som må legge ut for strømmen, og med økte renter (og høyere strømpriser) blir dette dyrere enn før.

– I Norge har myndighetene ennå ikke kommet med noen garanti- eller støtteordninger til produsenter og leverandører av strøm. Vi har utfordret både Stortinget og departmenter på dette, men ikke kommet noen vei. Situasjonen påvirker både oss og andre strømselskaper, fordi vi legger ut for strømmen du bruker i opptil 45 dager før du betaler for den. Til sammen handler dette om milliardbeløp som vi må låne, og når strømprisene øker og renta blir høyere, betyr det at kostnaden ved å handle inn strøm øker mye, heter det seg på Tibbers nettsted.

For Tibber har valget stått mellom å øke påslaget for kundene, eller da å redusere antall dager de må legge ut for strømmen. Valget falt altså på det siste, som betyr at kundene fra og med fakturaen som kommer 1. oktober vil betale for 14 dagers estimert forbruk.

- Fakturaperioden vil være frem til forfall og vil inneholde faktisk forbruk og estimert forbruk. Endringen er derimot at man nå betaler frem til og med forfallsdatoen, forklarer Gaute Haaversen-Westhassel, kommunikasjonssjef i Tibber, overfor DinSide.

– Vi må gjøre dette grepet for å holde kostnadene nede, sier Tibber-sjef Edgeir Vårdal Aksnes til E24.

Reagerer

I sosiale medier har ikke reaksjonene latt vente på seg:

På Reddit er det også opprettet en tråd der trådstarter spør hvilket strømselskap man bør bytte til.

Tilbyr fleksibel betaling

Samtidig med denne endringen vil Tibber nå, i samarbeid med en partner, tilby 30 dagers rentefri utsettelse av strømregningen, og som kunde vil man få mulighet til å justere forfallsdato på regninga selv – mellom 14. til 25. hver måned.

Oppdatert: Vi skrev først at Tibber ønsket forhåndsbetaling, men vi har presisert de nye faktureringsrutinene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer