Krangler mer, skilles sjeldnere

Skifter du dekk på bilen, mens mannen din tar oppvasken? Det har sin pris.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du husker kanskje de gamle skolebøkene hvor "mor syr og far leser avisen"? For de fleste av oss er det ikke lenger slik. Arbeidsoppgavene skal fordeles rettferdig og ikke etter om vi er mann eller kvinne.

Men når "far syr mens mor leser avisen", øker trykket på hjemmebane, skal vi tro professor i sosiologi Björn Halleröd ved Umeå Universitet.

- Par som lever i likestilte forhold, krangler mer enn par som lever etter mer tradisjonelle kjønnsroller, sier Halleröd til Aftonbladet.se.

Les også: Bedre sex med likestilling

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Holder sammen
Han har ledet en forskningsgruppe som har tatt for seg flere studier på likestilling og mangel på likestilling i hverdagen til ulike par.

Grunnen til kranglingen er sannsynligvis at par som strever med å leve likestilt, endrer på vante mønstre og rutiner og dermed blir det flere spenninger, mener forskeren.

Les også: - Kvinner må slutte å syte

- I familier der man deler på ansvaret for hjem og barn, må man hele tiden forhandle om hvem som skal gjøre hva, og det fører til flere gnisninger, forklarer Halleröd.

Han tror likevel ikke løsningen er å gå tilbake til de tradisjonelle kjønnsrollene. Det er nemlig ikke de likestilte som skiller seg mest.

- Hvis målet er å ha stabile familier, skal vi absolutt fortsette å kjempe for likestilling. Men vi må ikke tro at det går uten kamp, sier han til Aftonbladet.

Les også: Sju tips for et lykkelig ekteskap

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer