Krangler om juice og brus

Juice er en sukkerbombe på høyde med Cola, mener noen slanke-eksperter. -Så langt ifra, svarer de statlige ekspertene på kosthold.

Publisert
Sist oppdatert

Appelsinjuicen til frokost er ikke lenger like sunn. I alle fall om hvis vi skal høre på forskjellige slankeguruer som mener juice er like ille som vanlig brus.

Men kostholds-ekspertene ved Sosial- og helsedirektoratet er ikke enige.

- Drikk gjerne et glass juice hver dag, er fortsatt beskjeden fra de statlige rådgiverne.

Alvorlige sykdommerSist ute i rekken av juice-kritikere er Fedon Lindberg, som akkurat har gitt ut en ny bok om matvarer og blodsukker.

- Vanlig juice inneholder veldig mye sukker, selv om det ikke er tilsatt kunstig som i Cola. Og et overbruk av sukkerholdige drikkevarer gir en økt risiko for en rekke alvorlige sykdommer som diabetes, hjertesykdommer, fedme og flere typer kreft. Dette finnes det altså veldig god dokumentasjon på, forteller doktor Fedon Lindberg til Mozon.

Legen ønsker ikke at vi skal bli fanatiske i forhold til hva som er sunt og usunt.

- Det er jo ingen krise om du drikker et glass juice, eller et glass Cola nå og da. Men problemet er at i vårt samfunn har vi fest hver dag. Og spesielt for barn er det en uting om de skal venne seg til søt drikke hele tiden, uansett om sukkeret er tilsatt eller i sin natulige form, mener Lindberg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.