- Krav på pengene tilbake

Har du handlet munnbind som ikke tilfredsstiller kravene til merking, kan du kreve pengene tilbake, sier Forbrukerrådet.

FALSKE MUNNBIND: Disse tegnene skal du se etter når du kjøper munnbind. Video: Kristin Sørdal / Dinside. Klipp: Ingebjørg Iversen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Idar Vollvik ble denne uka pågrepet av politiet, siktet for å ha mottatt ikke-medisinske munnbind fra utlandet som har blitt pakket om og solgt videre som medisinske munnbind. Munnbindene skal være solgt fra nettbutikkene Ludostore og Voviclean.

Vollvik selv nekter straffskyld og saken er under videre etterforskning.

– Jeg kan innestå for at munnbindene er 100 % lovlige og har all dokumentasjon i orden, sier Vollvik til Dinside.

Statens legemiddelverk har imidlertid ilagt Vollviks selskaper omsetningsforbud for munnbind:.

Omsetningsforbud for munnbind fra Vollviks selskaper:

Statens legemiddelverk har ilagt Vollviks selskaper omsetningsforbud av munnbind. Dette betyr at de forbyr all markedsføring og omsetning av medisinske munnbind fra Vovi AS, Ludo Store AS og Norske Nettbutikker AS. Omsetningsforbudet trer i kraft med øyeblikkelig virkning (3. september 2020). Legemiddelverket skriver at bruk kan ha en alvorlig konsekvens og risiko for den som bruker det og de rundt. Selskapene er pålagt å informere alle kunder om vedtaket. (Les hele vedtaket om omsetningsforbudet hos Legemiddelverket).

De anbefaler forbrukere å ikke bruke produkter fra Vovi AS og Ludostore dersom man trenger den beskyttelsen som medisinske munnbind type I, II eller type IIR gir.

Dette forklarer de med at disse er mistenkt å være feilmerket, og at Legemiddelverket dermed ikke kjenner til kvaliteten på disse produktene.

- Hvis merkingen ikke samsvarer med produktet, kan det gi en falsk trygghet og ha en alvorlig risiko og konsekvens for bruker og de rundt. Produkter merket medisinske munnbind type I, II eller IIR som er solgt fra Vovi AS og Ludostore er mistenkt å være feilmerket og ommerket. Legemiddelverket kjenner ikke til kvaliteten på disse produktene og vi fraråder bruk av disse, sier Petter Alexander Strømme, seniorrådgiver i Legemiddelverket, til Dinside.

I en kommentar sier Idar Vollvik at det kun er ett parti munnbind som er feilmerket, og at dette skyldtes en feil fra leverandør. Han sier videre at det gjelder mellom 300 og 500 kunder, som alle har blitt kontaktet og fått instrukser om hvordan de går fram for å få returnert munnbindene. Han sier videre at han kan dokumentere at alle de andre partiene er korrekt merket.

- Krev pengene tilbake

Dersom du er så uheldig at du har kjøpt feilmerkede munnbind: hva kan du gjøre?

Caroline Skarderud, jurist i Forbrukerrådet, sier til Dinside at Forbrukerrådet har fått noen henvendelser på dette på e-post og foreløpig en henvendelse på telefon - men at henvendelsene ikke er registrert enda, slik at de ikke kan tallfeste hvor mange det er snakk om totalt.

Du har rett til å klage på et kjøp dersom ikke-medisinske munnbind er solgt som medisinske munnbind.

- Når et produkt ikke oppfyller krav som blir stilt i lovgivningen, er dette en feil som selger er ansvarlig for. Dette gjelder både dersom produktet ikke er merket korrekt og dersom produktet faktisk ikke samsvarer med kravene i lovgivningen, sier Skarderud.

- Forbruker kan altså klage både med den begrunnelse at munnbindene ikke står til avtalen og at de ikke oppfyller gjeldende krav til merking, fortsetter hun.

Du kan be om korrekt produkt - og dersom dette ikke kan leveres, har du krav på refusjon:

- Forbrukeren har i første omgang krav på munnbind som er i samsvar med det som er avtalt. Hvis det ikke kan bli levert, har forbrukeren krav på pengene tilbake, sier Skarderud til Dinside.

Dersom du har betalt med kort, kan du også rette kravet mot banken dersom du ikke får gehør for kravet hos butikken:

- Hvis man etter en skriftlig klage til butikk eller nettbutikk ikke kommer noen vei, bør man rette kravet mot banken sin hvis man betalte for munnbindene med kort, sier Skarderud.

Merknad: Artikkelen er redigert etter publisering, der det er lagt til uttalelser fra Vollvik, og der vi har fjernet et avsnitt som hadde utangspunkt i en anonym kilde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer