Kredittkort med rabatter

Noen kredittkort gir deg bonus når du bruker dem, men ikke alle lar deg bruke bonusen som du vil.

Heroinisten som ikke blir avhengig:  Om du er sikker på at du ikke kommer til å ligge inne med en permanent, negativ saldo på kortet, er det noen kredittkort aom har fordeler ut over rentefri kreditt i 40-50 dager.
Heroinisten som ikke blir avhengig: Om du er sikker på at du ikke kommer til å ligge inne med en permanent, negativ saldo på kortet, er det noen kredittkort aom har fordeler ut over rentefri kreditt i 40-50 dager. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har 43 milliarder kroner i gjeld på kredittkortene våre, enda de fleste av oss godt vet at kredittkort ikke skal brukes som forbrukslån. Til det er det alt for dyrt å ligge inne med negativ saldo (når du bruker av kreditten ut over de 40-50 dagene du har rentefri kreditt).

For deg med stålkontroll

For deg som vet du alltid betaler ned hele saldoen før rentene begynner å løpe, er det ikke så viktig hva renten er. I dagens oversikt har vi heller ikke tatt med hva det koster å ta ut kontanter med kortet (det kan være nokså dyrt). Her snakker vi om fordeler ved vanlig bruk av kortet til kjøp av varer og tjenester.

Ekte cashback

Alle brukersteder må betale Visa og MasterCard et brukerstedsgebyr på 1,5% - 2% av beløpet kortkundene bruker hos dem. En del av dette brukerstedsgebyret går til banken som har utstedt kortet. Noen banker har valgt å dele dette med kunden, som dermed får litt penger tilbake for alle kjøp han foretar.

Dette kalles i USA, hvor det begynte, for cashback. Et ekte cashback-kort bør gi bonus på alle kjøp du foretar, på alle brukersteder. Du bør også kunne bruke de opptjente bonuskronene akkurat som du vil.

Som matrisen nedenfor viser, er denne modellen nokså uvanlig i Norge. DinSide fant bare to kort som likner "ekte" cashback, og det er 365Privat MasterCard og Trumf Visa. Av disse to har 365Privat en øvre grense på 2.000 kroner for hvor mye bonus du kan få hvert år. Kjøp ut over 57.495 kroner i året med kortet vil med andre ord ikke gi bonus.

Mer om kortet 365Privat

Trumf Visa her ingen slik øvre grense. Kortet gir 1% bonus på all bruk og 3% bonus når bruken foregår i Trumf-butikker (bl.a. Meny, Kiwi, Ultra, Spar, Eurospar, Joker, Centra og Shell). Pengene kan du ta ut som kontanter, om du ønsker det.

Også Røde Kors-kortet er nesten et ekte cashback-kort. Men her har du på forhånd gitt bort rabatten til Røde Kors.

Vil ha deg til å opparbeide gjeld

Brukerstedsbetalingen kan forklare en cashback på 1%, men neppe en på 3% og mer. Forklaringen på slike rabattsatser må være at kortutsteder håper disiplinen din etterhvert skal glippe, og du blir liggende med permanent kreditt på kortet til renter på 20-30%.

Fire modeller

I matrisen nedenfor vises de modellene vi har i det norske markedet. Det vanlige er at du kan opptjene bonus på kjøp av utstederens egne produkter og må bruke pengene til å handle samme sted. Dette må sees på som en ren volumbonus. Av og til står det i betingelsene at du heller ikke får rabatten automatisk. Når du bestiller leiebil, må du f.eks. oppgi i telefonen at du har det og det kortet, og dermed er berettiget til rabatt. Du får ikke ut pengene i kontanter.

Fire typer:  Et ekte cashbackkort gir bonus på all bruk og du kan bruke de opptjente bonuskronene på hva du vil. Slike kort er i den øvre høyre kvadranten.
Fire typer: Et ekte cashbackkort gir bonus på all bruk og du kan bruke de opptjente bonuskronene på hva du vil. Slike kort er i den øvre høyre kvadranten. Vis mer


En annen variant er Norwegian-kortet og Eurobonus. Begge kortene gir rabatt på alt du kjøper, men du må ta ut rabatten i form av flyreiser. Morsomt nok får du Eurobonus-poeng når du bruker Eurobonus MasterCard til å betale billetter i Norwegian og omvendt.

"Gratis" veldedighet

En interessant variant er Røde Kors-kortet, hvor du kan gi 1% av alt du forbruker (ihvertfall det du betaler med kredittkort) til Røde Kors uten at du merker noe til det. Du har de samme betingelsene med rentefri kreditt som for vanlige kredittkort, du betaler den samme renten for en eventuell negativ saldo. Men du får 1% rabatt på alt du kjøper, denne rabatten gir kortselskapet til Røde Kors.

Cashback-kort i Norge og noen som likner

NavnUtstederRabattÅrsgebyrMndsgebyr *Rente **
Trumf Visa1,00%0351,80%3% i Trumf-tilknyttede butikker (Meny, Kiwi, Ultra, Spar, Eurospar, Joker og Centra - som på vanlig Trumfkort), 1% i alle andre butikker med unntak av konkurrerende dagligvarebutikker i Norge.
365Privat MasterCardFokus Bank3,65%001,66%Gir 3,65% kontant tilbake på all bruk av kortet i bensinstasjoner, møbelbutikker og klesbutikker. Men du kan ikke få mer enn 2.000 kroner i året i bonus/cashback.
Shell MasterCardCitiBank1,00%0451,79%
re:memberEnterCard ASSelektiv001,80%Bl.a. 10% rabatt på leiebil hos Hertz og blomster fra Interflora.
Kash VisaIkano FinansSelektiv01,75%4% rabatt på alle bensinstasjoner tilknyttet Visa.
Smart Club MastercardHandelsbanken1,50%0451,80%Du får 2,5% rabatt på alle kjøp på SmartClub, 1,5% på alt annet. Men bonusen må tas ut i SmartCub.
Cresco MotorDnbNorSelektiv0451,80%Kortet gir 4% rabatt på bensin og de fleste andre varer på bensinstasjoner. 10% rabatt på Rica-hoteller, 5% på bilutleie fra AutoEurope og noen andre fordeler.
Eurobonus MasterCardSEB Kort AB1,00%34501,90%Årsgebyret er null det første året. Du får 10 ekstrapoeng for hver hundrelapp du omsetter på kortet - uansett hva du kjøper og hvor du kjøper det. Det er vanskelig å vurdere verdien av bonuspoengene, men DinSide anslår dem til rundt ti øre. Altså skulle 10 poeng pr. hundrelapp motsvare 1% bonus.
Røde Kors MasterCard1,00%01,80%Røde Kors får 1% av alt du kjøper.
Norwegian-kortet1,00%001,81%Du får 1% av alle kjøp, og inntil 20% av flybilletkjørp i Norwegian, tillagt en konto du må fly for.
* Månedsgebyret kreves bare inn når du er i en nedbetalingsgfase, altså når du ligger inne med negativ saldo på kortet ut over de 40-50 dagene med rentefri kreditt.
**) Nominell rente pr. måned.


Det beste kredittkortet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer